Política

140 països aproven en ONU resolució humanitària que demana aturar l’agressió russa a Ucraïna

Només hi han votat en contra Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea i 38 països s’han abstingut

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha rebutjat una “resolució humanitària” presentada per Moscou

Un total de 140 països han votat aquest dijous a l’Assemblea General de l’ONU una resolució que demanda a Rússia “un cessament immediat de les hostilitats de Rússia contra Ucraïna, i en particular qualsevol atac contra civils i objectius civils”. Només cinc països han votat en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea) i 38 s’han abstingut.

Aquest resultat mostra que el rebuig de la comunitat internacional contra la invasió de Rússia del territori ucraïnès és gairebé similar al mostrat el passat 2 de març, quan es va aprovar amb 141 vots a favor una altra resolució que “deplorava” l’agressió russa i demanava el seu cessament immediat.

Sud-àfrica ha promogut en paral·lel una altra resolució que no esmenta el paper de Rússia en la guerra, amb l’argument que cal “despolititzar” les qüestions humanitàries, s’havia de votar a continuació, però els delegats (per una majoria de 67 vots contra 50) han rebutjat portar-la a consideració del plenari. Sud-àfrica ha defensat fins a l’últim moment la seva resolució –que ha rebut el suport de Rússia i estava copatrocinada per la Xina– apel·lant al fet que és desitjable un major consens internacional i que les consideracions polítiques inherents a la guerra han de tractar-se en altres fòrums per a centrar-se en la defensa dels civils.

En les intervencions que se succeeixen des d’ahir, els anomenats “països occidentals” (els Estats Units, la Unió Europea i els seus aliats) han denunciat que una resolució que no esmenti l’agressor és inadmissible.

El delegat del Canadà ha dit que votar una resolució humanitària sobre Ucraïna sense referir-se a Rússia és com “parlar de Moby Dick sense nomenar la paraula balena”. El representant d’Àustria ha reconegut que fins i tot per a països tradicionalment neutrals com el seu, “neutralitat no significa neutralitat de valors ni equidistància entre l’agressor i la víctima”.

La de l’assemblea d’avui és la segona derrota diplomàtica que Moscou pateix a l’ONU, després de veure rebutjada una altra “resolució humanitària” presentada pels seus diplomàtics al Consell de Seguretat, que només ha rebut el suport de la Xina i tretze abstencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona