Política

Neix la plataforma 'Araitaca' amb l'objectiu d'influir en l'opinió pública a favor de la sobirania de Catalunya

Aquest dimarts s'ha creat la plataforma ciutadana Araitaca com una refundació del que havia estat Plataforma Estatut, ja!.

Precisament la refundació d'aquesta plataforma vol fer pública la decepció que hi ha amb el desplegament de l'Estatut i mostrar a la ciutadania de Catalunya que l'única via per millorar la situació del país és reclamar la sobirania.

Durant la Mostra d'Entitats, que ha tingut lloc aquest dimarts a les dotze del migdia, s'ha fet la presentació d'Araitaca a càrrec del portaveu de la Plataforma, Roger Pons, i la intervenció dels escriptors Víctor Alexandre i Jordi Cabré. Durant l'acte, la nova plataforma ha donat a conèixer l'Observatori del Col·lapse de la Via Estatuària, que és una base de dades on es recullen els suposats incompliments de l'Estatut.

Segons la Plataforma l'Estatut aprovat al Parlament era el 80% del que s'havia proposat en un inici. L'Estatut que es va aprovar a les Corts de Madrid, tan sols era el 29% de la idea inicial. I finalment l'Estatut que s'ha desplegat només és el 6%, segons indica la Plataforma en la seva pàgina web, del que havia de ser en un inici.
Una de les principals problemàtiques que presenta la Plataforma és el sistema fiscal. En aquesta qüestió, Araitaca reclama un reequilibri de la balança fiscal catalana envers de la de la resta de l'Estat. En segon lloc també es demana la publicació d'aquestes balances fiscals. També que es creï una agència tributària pròpia i que les negociacions amb l'estat siguin de caràcter bilateral.

La nova plataforma també insisteix en el blindatge de competències com un dels punts claus en què no s'ha fet notar l'Estatut. Pel que fa a les infraestructures, la Plataforma demana el traspàs de Renfe, dels ports i aeroports.

A més demana una compensació pel retard en inversió en infraestructures que hagi pogut patir Catalunya. Finalment, la Plataforma també fa atenció a la política d'immigració i reclama que la Generalitat pugui tenir plena potestat en aquest àmbit, així com en la política judicial i cultural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.