Política

política

candidatura olímpica

Lambán usa també pels Jocs el greuge amb Catalunya

No signa avui l’acord de la candidatura per pressionar Sánchez i el COE perquè acceptin les seves condicions

El president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, no anirà avui a Madrid a signar amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el govern català l’acord per a la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030 a pesar que es va consensuar amb els tècnics enviats pel seu govern. Escenificant un nou greuge d’Aragó respecte a Catalunya com fa habitualment, Lambán assegura que sempre ha respectat els temps i les vies de diàleg proposades pel COE “sense aixecar-se de la taula” però reservant-se “la decisió institucional definitiva” després de tancar-se l’acord tècnic. La seva decisió institucional definitiva és, ara com ara, que no signarà l’acord a què va arribar el COE amb els delegats catalans i aragonesos. Obviant sempre que la candidatura dels Jocs d’hivern 2030 va néixer en solitari a Barcelona i Catalunya i que, finalment, s’ha ampliat a Aragó, Lambán pressiona el govern espanyol i el COE perquè acceptin les seves condicions. Així s’interpreten les declaracions recollides per Efe en què el president aragonès deia ahir que ha tingut clar des del principi que la candidatura ha de ser “del govern d’Espanya liderada pel COE”, dues institucions que està convençut que no “es decantaran per una comunitat autònoma enfront de l’altra”, és a dir, que no beneficiaran Catalunya en perjudici d’Aragó. Lambán també recorda al president del COE, Alejandro Blanco, que no aspiren a “ser més que ningú però tampoc menys” i que així s’hi va comprometre el president Pedro Sánchez.

Per això, Lambán demana al president del COE que valori la proposta alternativa que li farà el seu govern la setmana que ve. Lambán no accepta l’acord tècnic a tres bandes i denuncia que, en les reunions en què s’han analitzat diverses possibilitats, s’han rebutjat “completament” i “sense cap base tècnica” les propostes perquè l’esquí alpí, el surf de neu i l’esquí acrobàtic es fessin al Pirineu aragonès. Lambán conclou que només hi pot haver acord en la candidatura si hi és també en el nom, l’esquema organitzatiu i les cerimònies d’obertura i clausura.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, va confirmar que serà avui a Madrid i va afirmar que, si Aragó decideix despenjar-se de la candidatura dels Jocs, Catalunya els pot acollir íntegrament perquè així es va concebre des del principi. El ministre de Cultura i Esports i exlíder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va defugir entrar en el fons de la qüestió perquè, diu, està convençut que “finalment s’arribarà a un acord”, tot i admetre que “segurament tardarà unes setmanes”.

LA FRASE

[Estat i COE] Segur que cap es decantarà per una comunitat enfront de l’altra. No aspirem a ser menys
Javier Lambán
president d’aragó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona