Política

Zelenski compara Mariúpol amb Gernika

El president ucraïnès demana en una compareixença a les Corts Espanyoles que Europa no tingui por de Putin i defensi els valors de la democràcia

Reclama a les empreses espanyoles que deixin de fer negocis amb Rússia

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha comparat aquest dimarts la destrucció per part de les forces russes de ciutats ucraïneses com Mariúpol amb el bombardeig de Gernika a la Guerra Civil Espanyola.

“Estem l’abril del 2022, però sembla que estem a l’abril del 1937 quan tothom parlava d’una de les vostres ciutats, Gernika”, ha dit Zelenski en un discurs adreçat a les institucions i la societat espanyola a través d’una videoconferència amb el Congrés dels Diputats.

Zelenski ha alertat que el president rus, Vladímir Putin, “vol destruir la diversitat a Ucraïna i a tot Europa”. És per això que instat la UE i l’Estat a entendre la importància “que el sistema democràtic sigui defensat”. “Europa ha de deixar de tenir por i posar els valors de la democràcia per davant les amenaces de Rússia”, ha dit.

El dirigent ucraïnès ha advertit que el Kremlin “no busca la pau seriosament” i ha reclamat “sancions més contundents a Rússia”. “Com es pot permetre que els bancs russos generin beneficis mentre torturen gent? Com es pot permetre que les companyies europees tinguin beneficis mentre destrueixen el nostre país?”, s’ha preguntat.

En aquest sentit, Zelenski ha exigit a empreses espanyoles, com Porcelanosa o el fabricant d’explosius Maxam, que “deixin de fer negocis amb Rússia”.

L’acte institucional, que ha començat amb alguns de retard perquè prèviament el president ucraïnès ha comparegut davant el Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), s’ha celebrat a petició unànime de tots els grups parlamentaris. L’acte ha començat amb unes paraules de benvinguda de la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, i ha acabat amb la intervenció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La teleconferència no s’ha allargat més de mitja hora per motius de seguretat.

En una entrevista aquest matí a TVE, Batet ha explicat que l’objectiu de l’acte és continuar donant visibilitat internacional a la “injustificable” invasió russa d’Ucraïna i traslladar el suport d’Espanya als ucraïnesos. “Que ens sentin a prop. Geogràficament Espanya està allunyada, però al final som frontera de la Unió Europea (UE)”, ha assenyalat.

Batet ha subratllat que la guerra a Ucraïna implica tots els països perquè estan “en joc els valors de la UE”.

A més dels diputats i senadors, han assistit a l’acte institucional tots els ambaixadors dels vint-i-set i dels estats membres de l’OTAN a l’Estat, representants de l’ambaixada i els consolats d’Ucraïna, de la comunitat i l’església ucraïnesa a Espanya i persones desplaçades temporalment d’aquest país.

  • 17:42 Sánchez: "Espanya està i estarà sempre amb el poble ucraïnès"
  • 17:40 Sánchez: "L'esperança d'Ucraïna està a Europa i l'esperança d'Europa està dipositada avui a Ucraïna (...) Estic convençut que la raó i la democràcia prevaldran davant l'autoritarisme de Putin"
  • 17:39 El president espanyol assegura a Zelenski que continuarà donant suport a Ucraïna amb material militar per a la seva "legítima defensa"
  • 17:38 Sánchez alerta que "estem davant un atac frontal als principis i valors de la democràcia" però assegura que "Putin no aconseguirà el seu objectiu"
  • 17:36 Sánchez: "Espanya dona suport a la independència i la integritat territorial d'Ucraïna, reconegudes internacionalment"
  • 17:35 Sánchez: "Espanya condemna a la major determinació la guerra de Putin contra Ucraïna"
  • 17:34 Sánchez: "Mai vam pensar que tornaríem a en sol europeu veure imatges de bombardejos i matances contra la població civil"
  • 17:33 Acaba el discurs de Zelenski al Congrés, que rep una ovació dels diputats i senadors de les Corts Espanyoles. Agafa la paraula el president del govern espanyol, Pedro Sánchez
  • 17:32 Zelenski: "La democràcia no ha de tenir por; la llibertat ha de ser defensada. Els drets humans han de ser en primer lloc"
  • 17:31 Zelenski: "Estic agraït al vostre país per buscar solucions de pau, però encara hem de fer més perquè Rússia respecti el dret internacional. Europa ha deixar de tenir por i primar els valors de la democràcia davant les amenaces de Moscou"
  • 17:30 Zelenski assegura que "Rússia no busca la pau seriosament" i demana "sancions més contundents". El president ucraïnès demana a companyies com Porcelanosa que "deixin de fer negocis amb Rússia".
  • 17:28 El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, fa una al·lusió al bombardeig de Gernika: "Som al 2022, però sembla que sigui 1937"
  • 17:25 Zelenski: "Rússia vol destruir la possibilitat de viure sense dictadura, de ser una democràcia oberta"
  • 17:25 El president ucraïnès, Volodímir Zelenski: "Els ucraïnesos volem la pau, no volem conflicte. Rússia ha vingut amb la guerra a la nostra terra des del 2014 i ara des de fa 41 amb aquesta agressió a gran escala"
  • 17:22 Batet: "President Zelenski, la societat espanyola se sent molt propera a ucraïnesa. Avui som ucraïnesos"
  • 17:21 Batet: "Avui hem d'estar més units que mai enfront la barbàrie i en defensa de la democràcia"
  • 17:20 La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, presenta l'acte institucional de les Corts Espanyoles en el que intervindrà per videoconferència el president ucraïnès, Volodímir Zelenski

Zelenski insta l’ONU a superar el veto rus

Efe

Ucraïna ha reclamat aquest dimarts al Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que expulsi Rússia de l’organisme o introdueix alguna reforma que permeti superar el dret de veto de Moscou, per poder prendre mesures en resposta a la invasió del seu país i aturar la guerra.

En el seu discurs per videoconferència davant aquest organisme, Zelenski ha lamentat que el Consell de Seguretat no ha estat efectiu en aquesta crisi i ha advertit que si l’ONU no actua, això suposarà la fi de l’ordre internacional basat en normes.

“Si això continua, els països confiaran únicament en el poder de les seves pròpies forces per assegurar la seva seguretat i no en la llei internacional o les institucions”, ha assenyalat el president ucraïnès.

I és que Zelenski s’ha mostrat molest amb la incapacitat del Consell de Seguretat per la seva incapacitat de prendre decisions com a conseqüència del poder de vet rus.

És per això que ha plantejat una reforma que eviti aquestes situacions i que doti l’òrgan d’una “representació justa de totes les regions del món”, amb capacitat real d’aturar guerres.

“Si no hi ha una altra alternativa, la següent opció és que es dissolguin”, ha dit incidit.

A més, ha proposat la convocatòria d’una “conferència global” per decidir com reformar el sistema mundial de seguretat, com ara establir garanties de per al reconeixement de les fronteres i com fer complir la llei internacional.

“Hem de fer tot el possible per deixar a la propera generació una ONU efectiva, amb capacitat per respondre preventivament a problemes de seguretat, impedir agressions i forçar els agressors a la pau”, ha insistit.

En la seva compareixença, Zelenski ha denunciat les suposades atrocitats comeses per les forces russes a Ucraïna a Butxa, escenari d’una presumpta matança de civils. El polític ucraïnès ha afirmat que “no hi ha un sol crim que [els russos] no hagin comès” en aquesta població propera a Kíiv.

Segons ell, els militars russos hi han assassinat civils “per plaer”. “Han tallat extremitats i colls, han violat i matat dones davant els seus fills. Els han arrencat la llengua només perquè l’agressor no ha escoltat el que volia d’ells”, ha relatat.

Zelenski, que ha comparat les accions russes amb les de grups terroristes com Estat Islàmic, ha acusat Rússia de dur a terme una destrucció sistemàtica d’Ucraïna i ha avisat que té “proves concloents” d’aquestes.

En aquest sentit, ha defensat que els responsables d’aquests atacs han de ser jutjats per “crims de guerra” en un tribunal internacional.

Porcelanosa replica a Zelenski que ja ha bloquejat totes les transaccions comercials amb Rússia

La companyia valenciana assegura que des de l’inici del conflicte no ha “iniciat cap procés de venda nou”
Redacció

Porcelanosa ha rebatut aquest dimarts les paraules del president ucraïnès, Vladímir Zelenski, que ha reclamat a algunes companyies espanyoles, entre les quals ha citat l’empresa valenciana, que “deixin de fer negocis amb Rússia”.

La firma ha sortit al pas de les paraules de Zelenski amb una sèrie de missatges a les xarxes socials on explica que des de l’inic del conflicte no ha “iniciat cap procés de venda nou” i ha “bloquejat la totalitat de les transaccions comercials amb Rússia”.

A més, Porcelanosa assegura que realitzat “accions dirigides a ajudar el poble ucraïnès”, com “enviaments d’ajuda humanitària” que inclouen “material sanitari, roba i aliment”.

La companyia afirma també que continuarà donant “ajuda, suport i empara als ciutadans ucraïnesos que no poden tornar al seu país” i que es troben a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona