Política

Hongria

Orbán accepta l’exigència de Rússia de pagar el gas en rubles

Hongria és un dels països de la UE més dependents del gas rus

La disposició hongaresa a accedir a la demanda de Moscou contradiu la posició de Brussel·les

El primer ministre hongarès, l’ultranacionalista Víktor Orbán, ha dit que no té cap problema en acceptar l’exigència de Moscou de pagar les compres de gas rus en rubles. Orbán contradiu així la postura de la Comissió Europea (CE), que considera inacceptable aquesta condició.

“A Hongria no li suposa cap dificultat pagar en rubles. Si així ho demanen, ho farem”, ha afirmat Orbán en una roda de premsa aquest dimecres. A la mateixa compareixença, el polític ultranacionalista ha fet una crida al president rus, Vladímir Putin, a acordar un alto el foc en la guerra provocada per la invasió russa d’Ucraïna.

Hongria és un dels països de la Unió Europa (UE) més dependents del gas rus i, de la mateixa manera que Alemanya o Àustria, s’ha oposat fins ara a donar suport a sancions contra la venda d’hidrocarburs russos.

En aquest sentit, Orbán ha avançat que el seu país té plans per reduir la seva dependència energètica de Rússia, com per exemple amb l’aplicació de la seva única planta nuclear, que en principi havia de realitzar una empresa russa, i el foment de l’ús de l’energia solar.

La disposició hongaresa a cedir a les peticions de Rússia se suma a la manifestada fa dos dies pel ministre d’Economia d’Eslovàquia, el liberal Richar Sulik, que més tard va ser desautoritzada pel seu propi govern.

El decret presidencial rus que obliga els compradors del gas rus a pagar els subministraments en rubles va entrar en vigor divendres passat. La CE va instar dilluns passat a les companyies que compren gas a entitats russes com Gazprom a no accedir a la demanda de Moscou si els contractes estipulen que han de fer-se en euros o en dòlars.

Brussel·les va insistir que la seva postura és la declarada fa una setmana pels líders del G7 de considerar com a inacceptable l’exigència de Putin, que reclama que els subministraments de gas i d’altres fonts d’energia provinents de Rússia siguin pagats en rubles.

El ministre d’Exteriors d’Hongria, Peter Szijjarto, ja havia dit prèviament que la UE no juga cap paper en els contractes de compra de gas, ja que són acords bilaterals entre la petroliera estatal hongaresa MVM i l’empresa russa Gazprom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona