Política

estats Units

Trump es va plantejar bombardejar laboratoris de droga a Mèxic

Mark Esper, que va ser secretari de Defensa de l’expresident dels EUA, assegura en un llibre que el 2020 li va plantejar la possibilitat de llançar míssils de forma clandestina

L’expresident dels Estats Units Donald Trump es va plantejar en dues ocasions llançar míssils contra laboratoris de droga a Mèxic de manera clandestina, assegura en un llibre qui va ser el seu secretari de Defensa Mark Esper (2019-2020).

En les seves memòries A Sacred Oath (“Un jurament sagrat”, encara no traduïdes a castellà), que sortiran a la venda dimarts vinent als Estats Units, Esper relata que Trump li va plantejar el 2020 la possibilitat de llançar míssils per a “destruir els laboratoris de droga” en una operació que havia de ser secreta, segons un avançament del llibre que New York Times va publicar ahir.

Esper, que va estar en el càrrec entre juliol de 2019 i novembre de 2020 –quan va ser destituït per Trump de manera fulminant per suposadament negar-se a desplegar soldats contra els manifestants del Black Lives Matter–, diu obertament que Trump “és una persona sense principis que, donats els seus interessos personals, no hauria d’estar en la funció pública”.

En referència a Mèxic, recorda que Trump li va dir en dues ocasions, una d’elles l’estiu de 2020, que els mexicans “no tenen control del seu propi país” i va afegir: “Podríem disparar diversos míssils Patriot i eliminar aquests laboratoris, sense soroll (...) Ningú sabria que vam ser nosaltres”, li va dir, i va afegir que no s’hauria pres el comentari de debò excepte perquè estava mirant als ulls al president.

Durant els aldarulls originats per la violència i el racisme policial que van donar lloc al Black Lives Matter (Les vides dels negres importen), Trump li va arribar a suggerir: “No pots senzillament disparar-los?” (als manifestants).

Una altra dels suggeriments que Esper assegura haver frenat va ser la que li va fer després del bombardeig que va posar fi a la vida del cap d’Estat Islàmic (EI) Abu Bakr al Baghadi: Trump va proposar tallar el cap d’Al Baghdadi, submergir-la en sang de porc i exhibir-la per a dissuadir a altres terroristes; Esper li va contestar que això equivaldria a un crim de guerra.

L’exministre diu que es va plantejar la idea de renunciar en diverses ocasions, però que es va quedar perquè veia que Trump estava envoltat d’aduladors que li xiuxiuejaven idees perilloses, i en mantenir-se en el seu càrrec es va assegurar que tots aquests suggeriments no es duien a terme, la qual cosa qualifica per la seva part com “un acte de servei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona