Política

BENNY WENDA

LÍDER INDEPENDENTISTA DE PAPUA OCCIDENTAL

“Lluitem pel referèndum, com Catalunya o Escòcia”

“Papua Occidental és un territori ocupat il·legalment des de l’any 1963 per Indonèsia, que hi ha perpetrat un genocidi”

“Estem preparats per resoldre el contenciós pacíficament i celebrar la consulta per a la independència”

TASCA DES DE L’EXILI
Nascut el 1975, Benny Wenda és el president interí del govern provisional de Papua Occidental, que treballa en la clandestinitat a l’interior. Viu exiliat al Regne Unit, des d’on impulsa la batalla diplomàtica per aconseguir que Papua Occidental pugui celebrar el seu referèndum d’autodeterminació.

Activista polític, Benny Wenda presideix des de l’exili el govern provisional creat pels independentistes de Papua Occidental, aplegats en la coalició ULMWP. El seu objectiu principal és aconseguir la celebració d’un referèndum d’autodeterminació amb què posar fi a sis dècades d’ocupació i repressió per part d’Indonèsia.

Quina és actualment la situació a Papua Occidental?
La situació empitjora cada dia. Papua Occidental és un territori ocupat il·legalment des del 1963 per Indonèsia, que hi ha comès un genocidi. Gairebé 500.000 homes, dones i nens hi han estat assassinats durant aquests seixanta anys i la guerra continua. En els darrers cinc anys, hi ha hagut centenars de milers de desplaçats, Djakarta ha enviat més tropes, ha tancat mitjans periodístics i ha prohibit ONG com ara Amnistia Internacional o Creu Roja. La situació és com ara la d’Ucraïna, per això simpatitzem amb el poble ucraïnès i la seva lluita.
Són un país ric en recursos naturals...
I això Indonèsia ho ha descobert: petroli, gas, fusta, coure i altres minerals. Som la segona reserva més gran de bosc pluvial. No només maten i destrueixen el nostre poble, sinó també els nostres boscos, muntanyes i rius. Els europeus inverteixen juntament amb el govern indonesi a Papua Occidental, per això faig una crida que deixin de fer-ho perquè és un territori ocupat. A Indonèsia no li importen els boscos, però la desforestació és un crim. A Papua Occidental hi comet un delicte contra el medi ambient i els drets humans.
Han presentat una petició a l’ONU per al referèndum i han creat un govern per impulsar l’autodeterminació...
Hem format un govern provisional a Papua Occidental, amb un gabinet, un poder legislatiu, judicial, una Constitució... Volem demostrar al món que pot confiar en nosaltres per solucionar el conflicte de Papua Occidental de manera pacífica. Estem preparats per asseure’ns a parlar amb Indonèsia de com resoldre el contenciós a través de mecanismes internacionals i celebrar el referèndum, com han fet Catalunya o Escòcia.
Què espera de la xarxa de suport a Papua Occidental que s’acaba de crear al Parlament Europeu?
Em dona esperança i confiança perquè la gent de Papua Occidental necessitem amics i solidaritat. El suport del president Puigdemont i els seus amics em dona esperança perquè la nostra veu arribi al Parlament Europeu, on es creu en la justícia, la llibertat i la democràcia. Som éssers humans, necessitem ajuda. En tots aquests anys, la UE només ha sentit una versió de la història, la d’Indonèsia; ara és hora que també ens escolti a nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona