Política

regne unit

Johnson assegura que no pensa dimitir després de l’informe del ‘Partygate’

La investigació sobre les festes a Downing Street parla de vòmits, baralles i vi a les parets

Conclou que no s’haurien d’haver permès i reclama assumir responsabilitats

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va tornar ahir a demanar disculpes i a negar-se a dimitir després que, per fi, es publiquessin les conclusions oficials de la investigació per les festes il·legals a Downing Street, un escàndol conegut com a Partygate.

La investigació, liderada per l’alta funcionària Sue Gray, assenyala que el govern britànic va incórrer en “errors de lideratge”, critica les “actituds i les conductes” permeses pel primer ministre i els seus assessors i demana que s’aclareixin “responsabilitats”.

La investigació, que va ser encarregada pel mateix Johnson, es va iniciar al mes de gener, però va ser interrompuda per una altra investigació policial que va acabar amb la imposició de 126 multes, de les quals només una va ser per al primer ministre.

La investigació es va centrar en setze festes celebrades durant el moment més dur del confinament al complex governamental, on hi ha la residència i el despatx oficials del primer ministre. L’informe detalla al llarg de les 37 pàgines detalls sobre com van ser aquestes festes en les quals hi havia vi esquitxat per les parets, baralles i vòmits, i que s’allargaven fins a les quatre de la matinada. Inclou missatges de WhatsApp entre funcionaris de Downing Street que revelen que algunes de les festes estaven planificades prèviament i que van plantejar dubtes sobre si estaven permeses o com podrien ser percebudes per part de la població si transcendissin a la llum pública. Per exemple, el 20 de maig de 2020, Martin Reynolds, secretari privat de Johnson, va convidar el personal de l’oficina per correu electrònic a una “festa al jardí amb distància social”. Lee Cain, que aleshores era el director de comunicacions, va respondre: “Una invitació de 200 persones per prendre una copa al jardí del número 10 [la residència del primer ministre] comporta un risc de comunicació en l’entorn actual [la població estava confinada].” Després de la festa, Reynolds, en un missatge separat, va comentar “Sembla que ens n’hem sortit”, en referència al fet que la premsa no ho va saber.

Pizza i karaoke

L’informe també revela que una altra festa, el 17 de juny de 2020, incloïa “pizza i prosecco” i una màquina de karaoke. Durant aquest acte, que va durar fins a les tres de la matinada, una persona es va trobar malament i hi va haver un “lleu altercat” entre dues persones més. També Sue Gray diu que es va faltar al respecte al personal de neteja i que “la majoria d’aquests esdeveniments no s’haurien d’haver fet”. En una roda de premsa ahir, el primer ministre va demanar disculpes al personal de neteja i va defensar les festes o reunions. “La meva impressió és que ells [els treballadors] creien que eren reunions de treball i que estaven treballant”, va dir Johnson, que hi va afegir: “Creia que eren actes de feina, que eren part de la meva feina, i això ho demostra que només vaig ser multat [per la policia] per un dels actes.”

L’oposició laborista va tornar a demanar la seva dimissió. En l’informe, que inclou nou fotos de Johnson amb una llauna de cervesa o una copa de vi, Sue Gray lamenta que tant ella com el seu equip només va aconseguir “conèixer alguns fets a través d’informacions als mitjans”, una situació que qualifica de “decebedora”, i que les persones que van qüestionar la legalitat de les festes van ser objecte de burles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona