Política

Els líders europeus intenten desencallar el vet al petroli rus

Els ambaixadors de la UE miren de desbloquejar el paquet de sancions abans que arribi a la reunió dels caps d’estat i de govern

La CE intenta convèncer Hongria amb l’exclusió de l’oleoducte pel qual arriba un terç del cru de Rússia

Desbloquejar l’embargament al petroli rus. Aquesta és la principal missió que tenen els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) en la cimera que se celebra avui i demà a Brussel·les. El sisè paquet de sancions contra Rússia per la invasió d’Ucraïna es manté bloquejat més de tres setmanes després que la Comissió Europea anunciés la proposta per prohibir les importacions de cru rus. El motiu és l’oposició d’Hongria, que reclama més temps i diners per desfer-se del petroli rus.

Per desbloquejar el nou paquet, cal que hi hagi unanimitat entre els 27 socis, però el govern de Viktor Orbán, pròxim a Rússia, no vol afluixar la corda: argumenta que Hongria no té sortida al mar, cosa que dificulta buscar alternatives al petroli rus, i que tallar les importacions seria una “bomba atòmica” per a l’economia del país. “Les solucions han de venir abans de les sancions”, va assenyalar Orbán en una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, en què li demanava que no es parlés d’aquesta qüestió en la cimera.

Malgrat la petició d’Orbán i tot i que no està en l’agenda de la reunió, fonts comunitàries preveuen que les sancions centrin el debat d’avui i que hi hagi intervencions “emocionals” per part d’alguns dirigents, especialment de l’Europa de l’Est. Abans de la trobada dels líders dels 27 socis, que comença a la tarda, els ambaixadors es troben al matí per intentar desbloquejar el paquet. Ja ho van fer també ahir a la tarda, però la reunió va acabar sense acord.

“El que és important és continuar treballant. Encara hi ha temps abans del Consell Europeu. Pot funcionar o no, però tenim l’obligació d’intentar-ho”, asseguren les mateixes fonts. La discussió entre els 27 estats sobre les sancions es produirà després d’haver sentit la intervenció del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que previsiblement demanarà castigar energèticament Rússia.

Per intentar desbloquejar el paquet, la Comissió Europea va posar sobre la taula ahir en una reunió d’ambaixadors una proposta per excloure de l’embargament l’oleoducte de Drujba, pel qual la UE rep un terç del petroli rus, cosa que limitaria les sancions al subministrament per mar.

A banda de les sancions, els líders europeus també debaten com poden ajudar econòmicament Ucraïna, amb la proposta de Brussel·les sobre la taula de destinar 9.000 milions d’euros més al país. Els 27 socis també aborden la possibilitat de confiscar actius a russos que esquivin les sancions, una qüestió que crea divisió entre els líders i que és legalment complicada en alguns països.

L’alça dels preus

La crisi energètica també torna a la reunió dels caps d’estat i de govern. La discussió se centra en com es pot garantir el subministrament, però també en l’alça dels preus. Així, els 27 estats aborden per primer cop el pla de xoc de Brussel·les per independitzar la UE de l’energia russa, batejat com a RepowerEU, i també la proposta de fixar un límit al gas a tot el club comunitari en cas d’emergència.

Finalment, els líders deixaran per demà la discussió sobre com es pot abordar la crisi alimentària per la guerra, principalment com es pot afavorir l’exportació d’aliments d’Ucraïna, i com es poden reforçar les capacitats de defensa en ple atac rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona