Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Macron deixa la porta oberta a més sancions energètiques a Rússia

El president francès creu que “no es pot excloure res de cara a les pròximes setmanes”

Defensa els contactes amb el Kremlin per “preparar la pau”

El president de França, Emmanuel Macron, ha deixat la porta oberta a futures sancions de la Unió Europea (UE) al gas rus, després de l’embargament parcial del petroli rus que han acordat els caps d’Estat i de govern comunitaris al Consell Europeu.

“Penso que el que s’ha decidit avui, el sisè paquet [de sancions], és un paquet molt fort que fa unes setmanes ningú creia possible. Crec que no es pot excloure res de cara a les pròximes setmanes. Tot depèn de l’evolució de la situació sobre el terreny. Penso que no hem d’excloure res”, ha declarat el president francès després de la cimera europea celebrada a Brussel·les.

Macron ha reconegut que França té “una situació molt particular” perquè és “molt poc dependent” i “ens podem organitzar molt ràpid per no tenir problemes”. Però ha recordat que la xarxa està interconnectada a nivell europeu i altres Estats membres són “molt dependents del gas rus”. En tot cas, ha insistit que no es pot excloure res perquè “ningú sap dir com les coses i la guerra evolucionaran”.

El polític francès ha reiterat que l’objectiu de la Unió Europea continua sent “aturar la guerra sense participar” en la mateixa.

En aquest context, ha justificat el manteniment dels contactes entre París i el president rus, Vladímir Putin. Segons Macron, aquest diàleg permet tractar les qüestions humanitàries o de seguretat alimentària. A més, ha assegurat que cada vegada que parla amb Putin ho fa en vincle directe amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Segons ell, el contacte amb Putin també serveix per a demanar un alto el foc. “Hem de continuar debatent on Rússia i Ucraïna es troben, per preparar la pau”, ha defensat.

Sobre la sortida dels cereals ucraïnesos a través de la mar Negra pel port d’Odessa, Macron ha assenyalat que cal que Rússia aporti garanties de seguretat que permetin traslladar les mercaderies ucraïneses cap a la resta del món sense risc de patir atacs. Macron s’ha mostrat confiat que aquest problema es pugui resoldre en “els pròxims dies o les pròximes setmanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona