Política

Àfrica

Les deu crisis de desplaçats més desateses són a l’Àfrica

Per primera vegada tots els països d’aquesta llista són del continent africà

La República Democràtica del Congo pateix la violència de grups armats i ja hi ha 5,5 milions de persones que han hagut de marxar de casa seva

La guerra a Ucraïna invisibilitza encara més aquests conflictes

Les deu crisis de desplaçats més desateses del món són totes a l’Àfrica, segons ha informat aquest dimecres el Consell Noruec per als Refugiats (NRC), en assenyalar que, per primera vegada, tots els països que integren aquesta llista són africans.

Àfrica acapara la classificació anual de les crisis de desplaçats més oblidades corresponent al 2021, que elabora el NRC i que en edicions anteriors havia inclòs països d’altres continents, com Veneçuela i Hondures. “Que les crisis més desateses del món estiguin totes a Àfrica indica el fracàs crònic dels responsables de prendre decisions, els donants i els mitjans de comunicació per abordar el conflicte i el patiment humà en aquest continent”, ha afirmat el secretari general del Consell, Jan Egeland, en un comunicat.“Amb la guerra que tot ho absorbeix a Ucraïna, em temo que el patiment africà serà empès encara més a les ombres”, ha lamentat Egeland.

El NRC col·loca en primera posició de les crisis desateses a la República Democràtica del Congo (RDC) per segon any consecutiu.El nord-est de la RDC ha patit la violència de grups armats i conflictes entre comunitats, amb un gran augment dels atacs als campaments de desplaçats des del novembre del 2021.“Ara, 5,5 milions de persones estan desplaçades dins del país i la inseguretat alimentària ha assolit el nivell més alt mai registrat, amb un terç de la població passant gana”, va subratllar el NRC.

A la RDC el segueixen, a l’índex de l’organització humanitària, Burkina Faso, Camerun, Sudan del Sud, Txad, Mali, Sudan, Nigèria, Burundi i Etiòpia.

Burkina Faso, per exemple, pateix sovint atacs gihadistes des del 2015, una inseguretat que ha provocat el desplaçament intern de més de 1,85 milions de persones, segons les últimes dades del govern del país.

Tot i un gran increment de persones que van fugir de casa seva a Burkina Faso el 2021, la crisi de desplaçats va rebre una cobertura mediàtica substancialment menor durant tot l’any que la mitjana que va rebre la guerra a Ucraïna cada dia durant els primers tres mesos del conflicte, segons el NRC.

“La guerra a Ucraïna ha demostrat la immensa bretxa entre el que és possible quan la comunitat internacional s’uneix darrere d’una crisi i la realitat diària de milions de persones que pateixen en silenci dins d’aquestes crisis al continent africà que el món ha escollit ignorar”, va emfatitzar Egeland.

La llista anual de crisis de desplaçament desateses es basa en tres criteris: manca de finançament, manca d’atenció dels mitjans i manca d’iniciatives polítiques i diplomàtiques internacionals



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona