Política

Estats Units

Un exassessor de Trump, imputat per la via penal per desobeir el Congrés

Peter Navarro s’enfronta a dos càrrecs per desacatament en no haver atès una petició de compareixença i no haver lliurat documentació que se li va sol·licitar

És el segon conseller de l’expresident nord-americà imputat per desobediència a la comissió que investiga l’assalt al Capitoli de 2021

Peter Navarro, un dels assessors de l’expresident dels EUA Donald Trump (2017-2021), ha estat imputat aquest divendres per la via penal amb dos càrrecs de desacatament al Congrés en haver rebutjat col·laborar amb el comitè que investiga l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021.

Navarro, de 72 anys, ha estat arrestat i s’espera que comparegui davant la cort federal del districte de Columbia, on està previst que es formalitzin els càrrecs en contra seva.

L’exassessor està acusat de dos delictes de desacatament al Congrés. El primer, per negar-se a respondre una petició per testimoniar davant el comitè de la Cambra Baixa que investiga l’assalt al Capitoli i un altre per no lliurar a aquest ens uns documents que li havia sol·licitat, segons ha detallat el departament de Justícia en un comunicat.

Cada càrrec de desacatament al Congrés implica una pena mínima de 30 dies i un màxim d’un any en la presó, així com una multa que podria arribar a 100.000 dòlars.

Navarro s’ha negat a col·laborar amb el comitè que investiga l’assalt al Capitoli amb l’argument que Trump va invocar la doctrina del “privilegi executiu”, la qual cosa significa que no poden divulgar-se sense el seu permís certes informacions.

Trump s’ha escudat en aquest “privilegi executiu” per impedir que surtin a la llum documents relacionats amb l’assalt al Capitoli, però diversos jutges han considerat que no gaudeix d’aquest dret perquè ja no és a la Casa Blanca.

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli va enviar a Navarro un requeriment perquè atestés al febrer, però l’antic assessor de Trump es va negar a complir amb aquesta petició, segons figura en l’escrit d’acusació, fet públic aquest divendres.

L’acusació contra Navarro per part d’un gran jurat arriba després que a l’abril la Cambra de Representants, controlada pels demòcrates, va aprovar una iniciativa per recomanar al departament de Justícia que declarés en desactament Navarro i Dan Scavino, un altre exassessor de Trump.

El departament de Justícia va ser l’encarregat de convocar el gran jurat, una figura utilitzada als EUA per a casos especialment polèmics.

Peter Navarro és el segon assessor de Trump acusat per un gran jurat federal per desobeir el Congrés.

El primer va ser Steve Bannon, acusat d’altres dos càrrecs de desacatament al Congrés i que està immers en un procés penal que podria trigar anys a resoldre’s, tot i que mentrestant se li ha retirat el passaport per evitar que s’escapoleixi del país.

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli va ser creat per la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, i està format per una majoria de congressistes demòcrates, si bé hi ha dos integrants republicans, Liz Cheney i Adam Kinzinger, que estan enfrontats amb Trump.

El 6 de gener de 2021, unes 10.000 persones –la majoria simpatitzants de Trump- van marxar cap al Capitoli i unes 800 van irrompre a la seu parlamentària.

Cinc persones van morir en aquells fets i prop de 140 agents van ser agredits.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona