Política

unió europea

El Parlament Europeu vol prohibir els vehicles amb motor d’explosió en 2035

Aquesta és una de les mesures que permetria a Europa aconseguir la neutralitat climàtica el 2050

El Parlament Europeu ha donat suport aquest dimecres a la proposta de la Comissió Europea perquè en 2035 deixin de vendre’s cotxes i furgonetes amb motor de combustió a la Unió Europea, iniciativa que encara ha de negociar-se amb els estats membres de la UE.

La data de 2035 perquè només es puguin comercialitzar vehicles nous de zero emissions va ser aprovada per 339 vots a favor, 249 en contra i 24 abstencions en la sessió plenària d’aquest dimecres de l’Eurocambra a Estrasburg (França).

De cara a la negociació final amb els països, els eurodiputats han donat suport a una reducció d’emissions per als turismes del 15% en 2025 en relació amb 2021, del 55% en 2030 i del 100% en 2035, mentre que la reducció que s’exigirà a les furgonetes al final de la dècada serà del 50%.

S’espera que els països de la UE debatin la seva posició sobre la descarbonització de l’automoció en el consell de ministres de Medi ambient que se celebrarà el pròxim 29 de juny a Luxemburg.

El sector del transport és un dels que més CO2 allibera a la UE i només els turismes produeixen el 12% del total d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

La normativa final sortirà de la negociació que emprenguin Parlament, Consell i Comissió a partir del segon semestre de l’any, quan la presidència del Consell de la UE recaigui sobre República Txeca, país d’origen de la marca de cotxes Skoda.

El vot sobre el diòxid de carboni dels vehicles és només una petita part del colossal paquet legislatiu “Fit for 55” per a reduir almenys un 55% les emissions de CO2 de la UE en 2030 respecte a 1990 i aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, concebut per a transformar el teixit productiu de la Unió Europea.

Els objectius ja són legalment vinculants i el “Fit for 55” és el full de ruta per a assolir-los plantejat per la Comissió, que abasta des de l’agricultura fins al transport marítim.

Els eurodiputats advoquen també per retirar els drets d’emissió gratuïta de CO2 a l’aviació en 2025, amb excepcions fins a 2030 per a les regions ultraperifèriques com les Illes Canàries.

Malgrat que està encara en tramitació, el “Fit for 55” s’ha vist ja reforçat d’acord amb les turbulències energètiques i geopolítiques amb una altra proposta, “Repower EU”, perquè la UE retalli la seva dependència del gas rus en un 66% en un any, la qual cosa implicarà més canvis en les polítiques climàtiques comunitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs