Política

Berlín investiga un nou atropellament múltiple que podria ser deliberat

Un cotxe deixa una mestra morta i sis ferits greus en abraonar-se contra un grup escolar

Un gihadista va matar 13 persones al mateix lloc el 2016

Un home, de 29 anys, alemany d’origen armeni, va portar ahir de nou el pànic a Berlín, en llançar-se sobre un grup escolar amb el Renault Clio de la seva germana, a la zona més comercial de la capital alemanya. Va ser a quarts de deu del matí, en una setmana en què algunes escoles allargaven el festiu de dilluns amb visites en grup a la capital. Per a un d’aquests grups, el viatge va acabar en tragèdia. El conjunt de Berlín va reviure el trauma del desembre del 2016.

Sobre l’escena d’ahir pesaven records terribles, fins i tot quan fins al migdia la tesi principal de la investigació apuntava encara a un accident. A uns cent metres de distància, a la mateixa plaça on va quedar estavellat el Clio d’ahir, es va produir el 2016 el més traumàtic atemptat islamista a la capital alemanya. Aleshores era hivern i va ser un camió robat el que va deixar 13 morts i més de setanta ferits entre les casetes d’un mercat nadalenc. El conduïa un refugiat tunisià, Anis Amri, fitxat com a extremista i visitant d’una mesquita de la capital alemanya reconeguda com un cau de radicals.

Aquest cop, les víctimes eren un grup d’adolescents del land de Hessen, a l’oest alemany, acompanyats de la seva mestra, de 51 anys, que va morir a l’acte. Deu persones més, entre les quals alguns escolars i una dona embarassada, van resultar ferides, sis de les quals de gravetat.

Al matí encara es parlava d’atropellament accidental com a tesi més sòlida. Però la reconstrucció dels fets, amb testimonis presencials, va fer trontollar aquesta via d’investigació. El cotxe va llançar-se a tota velocitat sobre el grup, després va tocar la calçada per recórrer uns 200 metres més, també sense afluixar l’accelerador, per pujar a la vorera i estavellar-se contra l’aparador d’una perfumeria.

Tot això, a la mateixa Breitscheidplatz on Amri va causar la seva matança. El conductor del Clio va intentar fugir, però va ser retingut per uns ciutadans. Immediatament va arribar la policia. Al detingut, se’l veia desorientat, un factor que va fer difondre en alguns mitjans la idea d’un possible trastorn mental.

A poc a poc es van començar a conèixer altres elements més del trencaclosques d’aquest ciutadà, de 29 anys, que sembla que pateix trastorns psíquics i que té antecedents policials. El sensacionalista diari Bild va assegurar que es va trobar una confessió al cotxe. Les autoritats d’Interior de la ciutat estat berlinesa ho van desmentir, tot i reconèixer que tenia “escrits i cartells relacionats amb Turquia”, fet que podria dur a una motivació política. És a dir, que no es descarta res, ni un atemptat terrorista.

“Estem consternats, amb unes imatges terribles que ens porten a tots al cap l’atemptat del Nadal de 2016”, va dir l’alcaldessa de Berlín, Franziska Giffey. La confirmació o no d’aquest rerefons correspon a la policia, que a última hora d’ahir no se sabia si havia pogut interrogar o no el detingut, ingressat en un hospital.

LES FRASES

El primer pensament és: no pot ser, un altre cop, el mateix lloc, una altra tragèdia
Franziska Giffey
alcaldessa de berlín
Investiguem en totes direccions: l’accident, un problema de salut o un acte deliberat
Thilo Cablitz
portaveu de la policia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona