Sàhara Occidental
La Moncloa nega cap relació entre el gir en les relacions amb Marroc i l’espionatge amb Pegasus
El titular de Presidència, Félix Bolaños, no veu cap indici que la suspensió del tractat amb Algèria afecti el subministrament de gas
El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares viatja a Brussel·les per buscar una resposta conjunta a la decisió d’Alger
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha negat aquest divendres cap relació entre el gir del govern espanyol sobre el Sàhara Occidental i l’acostament al Marroc amb un suposat xantatge al president espanyol, Pedro Sánchez, fruit de l’espionatge amb el programa Pegasus.
“La política exterior és complexa i no es pot simplificar en aquests plantejaments que fa el PP, i per tant per descomptat que ho rebutjo”, ha afirmat Rodríguez en declaracions als mitjans. La també ministra de Política Territorial ha assegurat que la política exterior del govern espanyol és “responsable i serena”.
El president del govern espanyol ja va descartar cap relació entre l’espionatge al seu mòbil –que investiga l’Audiència Nacional espanyola- i l’acceptació per part de l’Estat de la proposta de Rabat d’una autonomia al Sàhara Occidental en detriment del referèndum que estableixen les resolucions de les Nacions Unides.
En resposta a aquest canvi de posició el govern d’Algèria va suspendre aquest dimarts el tractat d’Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, una decisió que afecta les relacions comercials entre els dos països i pot fer perillar les exportacions de gas del país nord-africà.
Rodríguez ha assegurat que “el govern d’Espanya té clara la seva disposició amb els països veïns, que són amics, i estem analitzant la situació i treballarem amb absoluta determinació per protegir l’interès general del país i sobretot de les empreses espanyoles”.
Segons la portaveu, el tractat d’amistat amb Algèria “no s’ha trencat, s’ha suspès”, i el seu govern treballa per “retornar a la normalitat”. “El govern actua sempre en defensa de l’interès general, com hem fet reconduint les relacions amb el Marroc”, ha dit.
La Moncloa confia que la situació no afectarà el subministrament de gas
En la mateixa línia, el ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat aquest divendres que l’executiu vol “recuperar el més aviat millor” les relaciona amb Algèria i treballarà amb “diàleg i diplomàcia” per reconduir la situació.
Bolaños ha assegurat que “lamenten molt la suspensió del tractat per part de les autoritats algerianes” i treballen per “intentar recuperar una relació normalitzada entre dos països veïns i que tenen interessos comuns, comercials, culturals i econòmics”.
Preguntat per si la suspensió del tractat d’Amistat podria alterar el subministrament de gas algerià cap a l’Estat, Bolaños ha indicat que “no hi ha cap dada ni cap indici” que aquesta situació el pugui afectar. “Els contractes són a molt llarg termini i fins avui no tenim absolutament cap indici” que es puguin incomplir, ha dit.
El ministre ha reiterat que “Algèria sempre ha estat un soci fiable pel que fa al subministrament de gas i estem segurs que així continuarà”.
En relació amb la possibilitat que l’Estat acudeixi als tribunals si Algèria incomplís aquests contractes, Bolaños no ha volgut “fer conjectures” i ha reiterat que aposten per “normalitzar la relació i que es compleixin els contractes i compromisos dels dos països”.
El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, viatja aquest divendres a Brussel·les per buscar una resposta conjunta a un eventual incompliment dels contractes per part d’Algèria. Albares planteja denunciar Algèria pel trencament dels tractats amb la UE.
Respecte d’aquest viatge, Bolaños ha afirmat que és “normal que la política exterior es faci de la mà dels nostres socis de la Unió Europea”.
En una trobada amb els mitjans durant aquest divendres a Madrid els periodistes han preguntat a la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, si creu que hi ha hagut un error de càlcul amb Algèria per part del ministeri d’Afers Exteriors.
Díaz ha recordat la posició discrepant de la seva formació política, Unides Podem, respecte del gir sobre el Sàhara Occidental però subratllat la feina del propi Albares i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per intentar normalitzar les relacions amb Algèria.
“Coneixen la nostra posició en relació amb la qüestió del Sàhara i el que em consta és que el president del govern i el ministre d’Afers Exteriors treballen molt per reconduir aquesta situació”, ha explicat.