Política

Àsia Pacífic

Xina adverteix els EUA que “esclafaria” un intent d’independència de Taiwan

Els responsables de Defensa de les dues potències es troben per primera vegada a Singapur, al marge del fòrum Xangri-La

Washington reclama a Pequín que s’abstingui d’accions unilaterals que desestabilitzin la zona

El ministre de Defensa xinès, Wei Fenghe, ha advertit aquest divendres el seu homòleg dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Lloyd Austin, que Taiwan és territori de la Xina i que el seu país “esclafaria amb determinació” qualsevol intent d’independència de l’illa.

Wei ha fet aquestes declaracions, recollides per la cadena de televisió xinesa CCTV, durant la seva reunió amb Austin aquest divendres a Singapur, en una trobada bilateral al marge del Diàleg Xangri-La, un fòrum de seguretat que se celebra anualment a la ciutat-Estat.

El primer cara a cara entre els dos responsables de Defensa des que el nord-americà assumís al càrrec al gener de 2021, es produeix després que el president dels EUA, Joe Biden, alertés al maig des de Tòquio que una annexió “per la força” de Taiwan per part de la Xina comportaria una intervenció militar dels EUA. Aquestes declaracions es van desviar de l’ambigüitat esgrimida fins ara per l’Administració nord-americana en relació amb Taiwan, a la que avui Austin ha tornat a recórrer en la seva trobada amb Wei.

Segons un comunicat divulgat pel departament de Defensa dels EUA, el cap del Pentàgon ha reafirmat al seu homòleg xinès el compromís dels EUA amb la “política d’una sola Xina”, però ha instat Pequín a abstenir-se d’accions unilaterals que desestabilitzin més la zona.

De la seva banda, el dirigent xinès ha defensat el principi d’una sola Xina –l’expressió que Pequín prefereix utilitzar- davant d’Austin i ha assegurat que “és impossible triomfar utilitzant Taiwan per controlar a la Xina”.

Pequí reclama la sobirania de Taiwan, que considera una província rebel d’ençà que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar a l’illa el 1949 després de perdre la guerra civil contra els comunistes.

En to més amistós, Wei ha assegurat que el seu país espera “establir una relació saludable i estable amb els EUA” i ha recomanat a Washington que adquireixi una visió “racional” sobre el seu “creixement i desenvolupament” i no “ataqui, difami la Xina ni interfereixi en els seus afers interns”.


Tensió al Pacífic
La trobada entre Wei i Austin, que segons el diari South China Morning Post (SCMP) ha durat 30 minuts més del previst, té lloc abans que tots dos pronunciïn els seus discursos sobre les respectives estratègies a l’Indopacífic, escenari de tensions entres les dues potències mundials. Austin intervindrà dissabte i s’espera faci referències a Taiwan. Wei compareixerà diumenge, l’últim dia del fòrum.

Les friccions entre les primeres economies mundials a la regió Àsia Pacífic han augmentat els darrers mesos arrel de diversos esdeveniments.

D’una banda, Estats Units ha augmentat la cooperació amb els seus aliats a la zona a través del Quad –l’aliança conformada pel Japó, EUA, Austràlia i l’Índia-, i l’AUKUS, un pacte de defensa signat al setembre amb el Regne Unit i Austràlia que permet a aquest últim país desenvolupar submarins nuclears.

Aquestes aliances són mal vistes per Pequín, que de la seva part ha incrementat els contactes a la regió i ha signat un acord de seguretat amb les Illes Salomó, com a part de la seva expansió per les nacions insulars del Pacífic, amb les que vol signar un acord multilateral de seguretat i comerç.

Els EUA, Austràlia i Nova Zelanda temen que la Xina construeixi una base militar a les Salomó i també han reaparegut informacions sobre una altra possible base naval de Pequín a Cambodja.

Les interaccions entre els caps de Defensa de les principals potències mundials transcorren en plena guerra d’Ucraïna, el president de la qual, Volodímir Zelenski, intervindrà virtualment al fòrum, en el que participen uns 500 delegats d’uns 40 països, entre els quals els de les Illes Salomó i Cambodja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona