Política

Trump, acusat d’orquestrar un “intent de cop d’estat”

Una investigació del Congrés nord-americà determina que l’expresident dels Estats Units va animar l’assalt al Capitoli

La filla de l’exmandatari va rebutjar públicament la teoria del frau a les eleccions presidencials de 2020

L’excap de la Casa Blanca rebutja les acusacions del legislatiu

La comissió del Congrés encarregada d’investigar l’assalt al Capitoli el gener de 2021 va determinar que l’expresident dels Estats Units, Donald Trump, va orquestrar el motí en un “intent de cop d’estat”. En la seva primera audiència pública, aquest comitè de la Cambra de Representants dels Estats Units va emetre un vídeo inèdit de dotze minuts amb imatges de grups extremistes liderant l’assalt i amb testimonis del cercle més íntim de Trump. En les seves conclusions, la comissió va assegurar que l’assalt “no va ser espontani” i va ser resultat directe dels esforços de Trump per anul·lar les eleccions presidencials del 2020.

Liz Cheney

De fet, la republicana Liz Cheney, vicepresidenta del comitè i filla de Dick Cheney, exvicepresident de George Bush fill, va admetre que Trump “va encendre la flama d’aquest atac”.

Qui també va compartir els seus testimonis van ser l’exfiscal general dels Estats Units William Barr i la filla de Trump, Ivanka Trump. Barr va explicar que va dir repetidament a l’expresident que havia perdut les eleccions i que les seves afirmacions de frau eren errònies.

“No podem viure en un món on l’administració en funcions es mantingui al poder basant-se en la seva visió, sense suport d’evidències concretes que hi va haver frau a les eleccions”, va sentenciar l’ex-fiscal general. Seguidament, Ivanka Trump va acceptar la versió de Barr, i va rebutjar així la teoria de la conspiració defensada pel seu pare.

Com era d’esperar, Trump no es va esperar gaire per criticar i desacreditar les troballes del comitè. I ho va fer a través de Truth Social, una xarxa social que va crear ell mateix després de ser exclòs a Twitter arran dels disturbis del 6 de gener per temors a utilitzar la plataforma per incitar a la violència. Curiosament, Truth Social té un format gairebé calcat a la plataforma de l’ocellet blau. “El comitè no seleccionat de polítics aficionats es nega a interpretar qualsevol dels molts testimonis i declaracions positives i a parlar del frau electoral i de les irregularitats que van tenir lloc a gran escala”, va criticar Trump en saber-se l’informe. “El nostre país es troba en greus problemes”, hi va afegir l’expresident nord-americà.

Si bé és possible que les audiències d’aquest comitè no canviïn l’opinió dels seguidors de Trump sobre l’atac al Capitoli, la investigació té com a objectiu el seu registre públic. Abans de les eleccions legislatives de mig mandat d’aquesta tardor, i amb Trump estudiant si es torna a presentar a la Casa Blanca el 2024, el document final del comitè vol deixar constància de l’atac més violent al Capitoli des de 1814 i garantir que no torni a passar mai més.

Les claus

Una investigació important per a la cursa electoral del 2024

À. Segura

Tot i ser un comitè majoritàriament format per legisladors demòcrates i impulsat per la presidenta de la Cambra de Representants, la liberal Nancy Pelosi, els resultats d’aquesta investigació podrien tenir un impacte directe en les possibilitats de Donald Trump de tornar a la Casa Blanca. L’exmandatari ha comentat en diverses ocasions que la seva intenció és tornar a presentar-se als comicis de 2024.

Avís de Biden

El president Joe Biden, que és molt conscient d’aquesta variable, va subratllar ahir la importància d’aquestes audiències públiques tot advertint que els mateixos grups que van provocar els disturbis encara són una amenaça per a la democràcia dels Estats Units. “La insurrecció del 6 de gener va ser un dels capítols més foscos de la història de la nostra nació”, va dir Biden. “Un atac brutal a la nostra democràcia, un atac brutal a les forces de l’ordre, alguns hi van perdre la vida”, va lamentar.

Per això, Biden va assegurar que és important que el poble nord-americà entengui què va passar realment i quina implicació hi va tenir l’aleshores president, Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona