Política

estat espanyol

El PP exigeix reformar el poder judicial com a condició per a renovar el Consell

Abans que passi un mes, els populars formularan una proposta per regenerar el poder judicial

El PP enviarà al govern espanyol abans que passi un mes una proposta en la qual proposarà reformes i la regeneració del poder judicial com a condició per a pactar la renovació del Consell General del Poder Judicial amb transparència i evitant un repartiment de “cromos” entre els dos principals partits.

El sotssecretari d’Institucional i responsable de Justícia en el PP, Esteban González Pons, ha anunciat en roda de premsa l’enviament d’un document, el contingut del qual no ha detallat i amb el qual el PP pretén que l’actual situació de bloqueig, després de tres anys i mig amb el govern dels jutges caducat, no torni a repetir-se.

“El mandat constitucional cal complir-lo (...) els òrgans constitucionals han de renovar-se, però la situació és de tal gravetat que ja no n’hi ha prou amb una simple renovació, que PP i PSOE se senten una saleta de la Moncloa i canviïn cromos, cal fer un pas més, és necessari que en la negociació hi hagi publicitat, que s’incloguin reformes perquè aquesta situació no torni a donar-se mai més”, ha explicat Pons.

El dirigent del PP no ha aclarit si proposen un nou sistema d’elecció dels vocals del CGPJ, però sí ha defensat que les seves propostes provenen de les seves trobades amb jutges i fiscals i poden ser acceptades pel PSOE. A més, ha apuntat que l’executiu ha de reconèixer que s’ha equivocat en reformar el Consell i impedir nomenaments en funcions.

El PP ha rebutjat a més la possibilitat que el govern nomeni en solitari a la quota de nous jutges que li corresponen en el terç del Tribunal Constitucional que ara s’ha de renovar sense esperar als dos noms que ha de donar el Consell General del Poder Judicial, que després de la seva reforma no pot fer nomenaments amb el mandat caducat.

Adverteix el PP que la renovació unilateral i “partidista” del TC posaria “en dubte” la seva legitimitat, “faria fallida la Constitució” i hi hauria conseqüències a la Unió Europea perquè “quan es trenca l’estat de dret, a Brussel·les s’assabenten” i a més Sánchez no té motius perquè el PP no està en el “no és no” sinó que proposa reformes per a regenerar la Justícia i pactar.

Pons ha aconsellat Sánchez que abans de “trencar” al Constitucional i forçar una renovació “incompleta” el govern retorni al Consell les competències que li va llevar i ha advertit que el llegat que deixarà el president de l’executiu són unes institucions “destrossades” i que després del seu govern s’haurà de pensar en uns “nous pactes de la Moncloa”.

El PP apunta a més que el govern no ha contactat amb ells davant la reforma del Constitucional i que només els “insulta” perquè al govern li “destorba” l’oposició, un argument que també ha sostingut Pons per a defensar la posició crítica del PP respecte a la política exterior de Pedro Sánchez i els problemes bilaterals amb Algèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries