Política

bulgària

Bulgària destitueix el president del Parlament i prepara la caiguda de l’executiu

El govern actual encapçalat per Petkov es va crear fa sis mesos després de repetir-se fins a 3 cops les eleccions l’any passat

El Parlament de Bulgària ha destituït aquest dijous al seu president, Nikola Minchev, en una espècie d’assaig per a una moció de censura prevista per a la setmana vinent i que pot portar a la caiguda de l’Executiu del primer ministre, l’europeista Kiril Petkov.

La crisi política de Bulgària es va desencadenar la setmana passada, quan el partit populista Existeix Tal Poble va abandonar la coalició governamental, formada per quatre partits i encapçalada per Petkov, del partit europeista i tecnòcrata Continuarem el Canvi, deixant-la en minoria.

Un total de 125 diputats han votat avui a favor de la destitució de Minchev, un dels col·laboradors més pròxims de Petkov, enfront de 113 vots en contra i una abstenció.

L’oposició acusa Minchev d’“incomplir les seves obligacions” i “violar constantment les regles parlamentàries”.

Però el motiu de la crisi és la convicció que Petkov manté negociacions secretes amb Brussel·les per a aixecar el veto búlgar contra l’inici de les negociacions de Macedònia del Nord per a adherir-se a la Unió Europea.

La ministra d’Exteriors en funcions, Teodora Genchovska, membre d’Existe Tal Poble, i que va dimitir del seu càrrec el dilluns passat, va intentar llegir ahir en el Parlament documents classificats que demostren, segons va assegurar, que Petkov havia promès als líders europeus aixecar al veto aquest mes.

Però en negar-se Minchev a declarar una sessió tancada a la premsa, condició per a examinar els documents, no va poder procedir.

Sofia manté des de fa anys una disputa amb Macedònia del Nord, a la qual exigeix garantir els drets de la seva minoria búlgara i admetre que comparteix una història i una llengua comuna amb Bulgària.

El resultat de la votació augura la probable caiguda de l’Executiu de Petkov en la moció de censura registrada ahir pel partit conservador GERB, adduint errors del govern en l’àmbit econòmic, que ha de votar-se a tot tardar dimecres vinent.

L’Executiu de Petkov, creat fa sis mesos després de celebrar-se tres vegades eleccions generals en 2021, compta ara amb només 109 escons en un hemicicle de 240.

Encara que cinc diputats han abandonat Existeix Tal Poble, assegurant que faran costat a l’executiu com a independents, Petkov encara està a set vots de la majoria absoluta de 121 que necessitaria per a sobreviure a la moció de censura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona