Política

En directe

La guerra d’ucraïna, dia 18

Rússia intensifica els atacs a la regió de Khàrkiv i a Sievierodonetsk

Els bombardejos han deixat almenys tres morts i dos ferits al nord-est d’Ucraïna

Més de mig miler de civils continuen refugiats a la planta química d’Azot

  • 17:37

    Ucraïna i Rússia intercanvien de nou cossos de soldats caiguts en combat


    Ucraïna i Rússia han realitzat aquest dimarts un altre intercanvi de cadàvers de soldats caiguts en combat, en el qual Kíiv ha recuperat 35 cossos, segons fonts ucraïneses.

    La Direcció d'Intel·ligència Principal del Ministeri de Defensa d'Ucraïna ha afirmat que "Ucraïna ha recuperat els cossos de 35 dels seus defensors," dels quals 25 van caure en el setge de la ciutat portuària de Mariúpol, segons ha afirmat.

    A canvi Ucraïna ha lliurat a les autoritats russes les restes mortals de 50 soldats d'aquest país, segons ha publicat la Direcció en el seu compte de Facebok.

    "Els herois ucraïnesos caiguts seran enterrats amb tots els honors militars," va agregar.

  • 16:12

    Lituana rebutja advertiments russos per bloqueig de mercaderies a Kaliningrad


    La primera ministra lituana, Ingrida Simonyte, i el ministre d'Exteriors, Gabrielius Landsbergis, han rebutjat aquest dimarts els advertiments russos sobre la detenció parcial del trànsit de mercaderies a l'enclavament de Kaliningrad. "Vull ressaltar una vegada més una cosa molt simple: no hi ha cap bloqueig de Kaliningrad," ha afirmat Simonyte en declaracions recollides per mitjans locals. "El passat cap de setmana es van imposar sancions contra alguns dels béns inclosos en els així anomenats paquets de sancions, en particular acer i metalls ferrosos, i els clients del ferrocarril han estat informats de l'aplicació d'aquestes sancions," ha detallat la primera ministra.

    Per part seva, el ministre d'Exteriors lituà, Gabrielius Landsbergis, ha declarat davant un grup de periodistes en el Seimas (Parlament) que "la narrativa russa senzillament és part de la seva lluita contra Occident: triar un objectiu i intentar mobilitzar a la seva societat [en contra]".

    Segons Landsbergis, les sancions europees no són ambigües i deixen poc espai a la interpretació per part de Lituània, per la qual cosa si Moscou té objeccions hauria de presentar-les davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

  • 15:29

    Putin avisa que Rússia continuarà enfortint el seu Exèrcit davant les “amenaces militars”


    El president de Rússia, Vladímir Putin, ha advertit aquest dimarts que el seu país continuarà enfortint l’Exèrcit amb nous sistemes d’armament per a fer front als riscos i a les potencials amenaces militars.

    “Continuarem enfortint les nostres Forces Armades tenint en compte les potencials amenaces militars i els riscos sobre la base dels conflictes armats moderns”, ha dit Putin durant un acte al Kremlin transmesa en directe per la televisió estatal.

    El líder rus ha assenyalat que una de les tasques prioritàries és dotar a la tropes de “nous sistemes d’armament que determinaran la capacitat combativa de l’Exèrcit i l’Armada en els pròxims anys i decennis”. “Juntament amb el nou armament provat en el camp de batalla, les tropes han començat a rebre sistemes antiaeris i antimíssils S-500, sense anàlegs en món”, ha assegurat.

    Putin ha destacat que el nou míssil balístic intercontinental pesat Sarmat ha estat assajat amb èxit i ha afegit que “es planeja que ja per al cap d’any sigui posat en servei el primer d’aquests sistemes”. “Cal desenvolupar activament sistemes d’armament basats en nous principis físics. Em refereixo al làser, a l’electromagnetisme i altres”, ha afegit.

    El president ha lloat als oficials i soldats, que “defensen Donbass dels neonazis”, garanteixen la pau i la seguretat per al poble rus, i el dret de Rússia a un desenvolupament sobirà. “Estem orgullosos que en el curs de l’operació militar especial [la invasió russa d’Ucraïna] els nostres soldats actuïn de manera professional, valerosament, com a veritables herois. Militars russos de diferents nacionalitats combaten colze a colze”, ha subratllat.

  • 14:42

    Els russos ataquen Donetsk amb munició de dispersió, segons Kíiv


    Les tropes russes han realitzat atacs en les últimes hores contra diversos punts de la regió de Donetsk, a l’est d’Ucraïna, en els quals han utilitzat munició de dispersió o raïm, prohibida pel dret internacional, ha afirmat aquest dimarts el servei de premsa de la policia regional.

    “Els ocupants han disparat contra 16 assentaments i han matat i ferit civils. Uns 54 edificis civils han estat destruïts, inclosos edificis residencials i infraestructura”, segons el comunicat que publica l’agència Ukrinform. Les ciutats d’Avdiivka, Mornohrad, Hirnik, Kurakhove, Bakhmut, Toretsk, Druzhkivka, Siversk i les localitats de Zhelanne, Kurakhivka, Hostre, Nova York, Opytne, Reznikivka, Tonenke i Bila Hora han estat atacades per l’enemic.

    “Les forces russes han disparat contra la regió de Donetsk utilitzant avions, un sistema de míssils antiaeris S-300, Tornat-S i Uragan MLRS (llançacoets múltiples), artilleria i tancs. Els invasors també han utilitzar municions de raïm”, indica la nota. En concret, almenys 41 edificis residencials han estat destruïts o malmesos pels bombardejos, inclosos deu blocs d’apartaments, un jardí d’infància, una granja, una mina, fàbriques i una presó.

    “A més, les tropes russes han bombardejat una escola a Avdiivka utilitzant llançacoets múltiples Grad. L’edifici ha cremat. Aquesta és la tercera escola destruïda pels russos en aquesta ciutat”, precisa la policia regional.

    La policia i el Servei de Seguretat d’Ucraïna han obert procediments penals sobre aquests atacs en virtut de l’article 438 (violació de les lleis o costums de la guerra) del Codi Penal d’Ucraïna.

    La regió de Donetsk forma, al costat de la veïna Lugansk, el Donbass, una àrea on actuen guerrilles prorusses i que Moscou va reconèixer com a repúbliques independents pocs dies abans de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el passat 24 de febrer.

  • 14:01

    Rússia afirma haver destruït 15 ‘Howitzer’ nord-americans a Ucraïna


    L’Exèrcit rus ha reportat aquest dimarts la destrucció la vigília de quinze obusos nord-americans M-777, coneguts com Howitzer, a l’est d’Ucraïna, segons ha informat el ministeri de Defensa de Rússia en el seu butlletí diari.

    “Els obusos de 155 mil·límetres M-777 subministrats pels EUA i els països europeus a Ucraïna s’han convertit en un bon objectiu. Només l’última jornada han estat destruïdes 15 unitats, la majoria d’elles als voltants de l’estació ferroviària de Druzhkivka, sense disparar un sol tret”, ha afirmat el comandament rus.

    El portaveu de Defensa, Igor Konaxenkov, ha assegurat que Ucraïna utilitzat aquest tipus de canons durant un intent frustrat de recuperar l’Illa de les Serps (Zmiinyi). “L’operació del règim de Kíev preveia atacs massius aeris i d’artilleria contra l’illa Zmiinyi, seguida del desembarcament i la seva ocupació”, ha explicat.

    Segons Defensa, “en l’atac aeri han participat més de 15 drons ucraïnesos d’assalt i exploració”, que tenien el suport de dos Bayraktar TB-2, un Global Hawk RQ-4, i sistemes antiaeris S-300. Les forces ucraïneses han donat suport a aquest atac amb llançaments de míssils Tochka-O, Uragán i canons Howitzer emplaçats en posicions a l’oest d’Odessa.

    Konaxenkov ha afirmat que la defensa antiaèria russa ha interceptat tots els projectils i aparells llançats contra l’illa -13 drons, 14 míssils Tochka-O, 21 Uragán- i finalment la part ucraïnesa s’ha abstingut d’enviar tropes de desembarcament a l’illa.

    Segons el comandament rus, en veure frustrats els intents de prendre l’Illa de les Serps, Ucraïna ha atacat amb míssils antivaixell i un dron Bayraktar TB-2 dues plataformes de gas russes a la mar Negra.

    En resposta a aquest atac, Rússia ha llançat míssils de creuer Onix contra l’aeròdrom militar Shkolni, a la regió d’Odessa, on ha destruït hangars amb drons Bayraktar, i ha atacat l’illa Kubanski, on ha destruït dos escamots d’artilleria amb Howitzer. L’aviació russa reivindica també haver destruït dues llançadores de míssils antiaeris S-300 a la regió d’Odessa.

Les forces russes continuen l’ofensiva a la regió de Khàrkiv, al nord-est d’Ucraïna, i contra l’estratègica ciutat de Sievierodonetsk, a la província oriental de Lugansk.

Almenys tres civils han mort i dos més han resultat ferits en els últims atacs russos a la regió de Khàrkiv, la capital de la qual és la segona ciutat més important del país. Els bombardejos s’han perpetrat amb sistemes de llançacoets múltiples i míssils i han afectat diverses poblacions i els districtes industrials de la zona.

El cap de l’administració estatal regional, Oleg Sinegubov, ha informat que en els últim dies “els russos han intensificat els bombardejos contra el centre de la regió i altres assentaments”. “En aquests atacs els civils són assassinats i ferits. Tres persones han mort durant el dia: una dona de 65 anys a Kutuzovka, una dona de 61 anys i un home de 49 a Balaklia”, ha detallat.

El responsable regional ha afegit que dues persones han resultat ferides pel “ bombardeig diürn del districte industrial de Khàrkiv”. “En els últims dies s’han registrat bombardejos a Khàrkiv entres les onze de la nit i la mitjanit. Però l’enemic actua de manera insidiosa. Avui els bombardejos han continuat durant el dia”, ha lamentat.

Resistència a Sievierodonetsk

Les tropes russes també han continuat atacant en les últimes hores els edificis i el lloc de control d’entrada en la planta química d’ Azot, a Sievierodonetsk, on encara resisteixen centenars de civils i militars ucraïnesos. També han bombardejat una fàbrica de maons.

El cap de l’administració Militar de la regió de Lugansk, Serhii Haidai, ha assegurat aquest dimarts que “continuen els feroços combats al districte industrial”.

Segons les autoritats regionals, actualment, 568 civils es refugien en la planta química d’Azot, inclosos 38 nens. En la seva major part, es tracta del personal de la planta i de les seves famílies, que es van negar a ser evacuats. A les instal·lacions també hi ha un nombre indeterminat de militars ucraïnesos.

Haidai ha indicat que diversos equips mèdics encara treballen en un dels hospitals de Sievierodonetsk, cosa queimplicaria que no tota la ciutat està sota control rus, com afirma Moscou. Aquesta situació, però, no pot ser contrastada amb una font independent.

Les forces russes han obert foc contra els tres ponts d’accés a la ciutat de Sievierodonetsk amb la finalitat d’aïllar-la.

Així mateix, han dut a terme operacions d’assalt als voltants de Sievierodonetsk, als nuclis de Komixuvakha, Zolote i Hirske, apropant-se des de diverses direccions, i han augmentat els bombardejos sobre la propera Lissitxansk, una de les ciutats que els russos intenten ocupar per consumar el control de la regió de Lugansk.

Haidai ha revelat que l’automòbil del cap de l’administració Militar de Lissitxansk, que es dirigia a inspeccionar les àrees més afectades de la zona, ha estat atacat, però no ha concretat si hi ha hagut víctimes.

En la mateixa regió, els avions russos han perpetrat atacs aeris a Ustinivka, Maloriazantseve, Bilohorivka, Hirske i Mikolaivka.

Més de 10 edificis d’apartaments de diversos pisos, cases privades i un edifici del departament de policia han resultar malmesos o destruïts com a resultat dels bombardejos russos. Una persona ha estat trobada morta arran dels atacs. Una dona que ha patit ferides ha estat evacuada i hospitalitzada a Kramatorsk. “Hirske ha patit una destrucció severa: 13 cases han resultat afectades. A més, set cases han estat malmeses a Novoivanivka i una escola secundària ha resultat destruïda a Vrubivka”, segons el responsable regional. Les operacions d’assalt russes prop de Bila Hora i Sirotine fins ara no han tingut èxit, ha precisat.

El Kremlin busca controlar les regions de Donetsk i Lugansk, al Donbass, per establir un corredor que li permeti desplaçar tropes des de l’est fins al sud d’Ucraïna, on ja controla diverses regions després d’haver ocupat el 2014 la península de Crimea.

Torna gairebé la meitat de la població de Khàrkiv

El cap de l’administració estatal regional, Oleg Sinegubov, ha destacat que malgrat els atacs russos a la zona els ciutadans continuen tornant a Khàrkiv”. “Segons les dades preliminars, a la ciutat hi viuen unes 700.000 persones. Això és gairebé la meitat dels residents que hi havia” abans de la guerra, ha indicat.

No obstant això, ha reconegut que la seguretat a la zona està força condicionada. “Encara és perillós ser als carrers; hi pot haver esclats en qualsevol moment. Cal estar alerta a les alarmes i no ser al carrer de manera innecessària”, ha dit.

Sobre una possible nova ofensiva russa a la regió, Sinegubov ha apuntat que “constantment registrem l’acumulació i moviment de tropes a la frontera amb la nostra regió i monitorem la situació”.

“Des del 24 de febrer hem entès clarament que Khàrkiv i la regió són importants per a l’enemic. I estem fent tot el possible per estar preparats davant qualsevol escenari”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona