Política

El govern culpa Lambán del fracàs i lamenta que hagi guanyat l’anticatalanisme

Plaja denuncia que La Moncloa “s’hagi doblegat” al president d’Aragó i insta el COE a acceptar una candidatura catalana

La consulta, “aparcada” ‘sine die’

Menys continguda que en dies anteriors, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va lamentar ahir que hagi guanyat “l’anticatalanisme” del president d’Aragó, Javier Lambán, per explicar el fracàs d’una candidatura conjunta als Jocs d’hivern del 2030. “El veritable escull ha estat que s’havia d’entendre amb Catalunya, i tota la seva actitud ha estat condicionada per això. I se l’hi ha permès”, analitzava Plaja, que acusava també el govern espanyol no sols d’haver-li consentit els “estirabots i sortides de to”, sinó que a més s’hagi “acabat doblegant” a les seves exigències, ja que ningú l’ha pogut “fer entrar en raó”. “Ell ha fet impossible que aquesta candidatura conjunta hagi pogut tirar endavant”, resumia, mentre li enviava un altre dard, ja que lamentava la situació per l’Aragó, que “havia aconseguit l’oportunitat de formar part, aquesta vegada sí, d’una candidatura guanyadora després de molts intents fallits”, en al·lusió als fracassos de Jaca en dècades anteriors.

Això sí, tal com va fer la vigília la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, Plaja va ratificar que el govern manté la voluntat de presentar en els pròxims dies un projecte propi, del qual falta acabar de polir només els detalls, un fet que ja ha comunicat a un COE que en tot cas és qui haurà de decidir què fer-ne. “Veurem la resposta del COE. Seria sorprenent que coneixent-ne el potencial ell i el govern espanyol renunciessin a tirar endavant la candidatura”, pressionava. “Esperem que no sigui un llast o un fre que sigui Catalunya qui la presenti”, hi afegia.

Plaja, a més, confirmava que la consulta prevista al Pirineu queda “aparcada” sense nova data a l’horitzó, i no aclaria si s’allargarà si el projecte se’n va al 2034. “Si hi ha projecte hi ha consulta, és un compromís; a hores d’ara no hi ha projecte, així que no puc donar més detalls sobre la consulta”, concloïa.

Nova llei de muntanya

Tot just el govern va donar ahir el tret de sortida, amb l’aprovació de la memòria preliminar, a l’elaboració d’una nova llei de muntanya que incorpori nous objectius estratègics i projectes tractors que diversifiquin l’economia d’aquests territoris. Plaja ho posava com a exemple que el compromís per l’impuls econòmic i l’arrelament del Pirineu és ferm i “no està condicionat” pels Jocs.

La CUP suggereix plegar a Vilagrà

El diputat de la CUP Xavier Pellicer va convidar ahir la consellera Vilagrà a plantejar-se “seriosament dimitir” davant la “nefasta gestió” del projecte. “Si el COE ha dit que no i ha demanat que es retiri aquesta candidatura fracassada, també ho dirà el COI, i quan això passi és imprescindible que el govern doni explicacions”, hi afegia, mentre criticava que el projecte “només ha servit per dilapidar diners públics” i s’ha fet “amb una falta de transparència absoluta”. Des dels comuns, David Cid reclamava també a Vilagrà que expliqui quant ha costat, si bé ja calculava la “pèrdua” en “pràcticament un milió d’euros”. Per Cid, és una “molt bona notícia” la renúncia al 2030, i veuria una ”ocurrència” que s’ajornés. “El Pirineu no podia esperar al 2030 i menys al 2034 perquè es garanteixin les infraestructures i es pugui treballar i viure justament”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona