Política

estat francès

Macron descarta un govern d’unitat i buscarà pactes puntuals

Reconeix l’avanç de l’abstenció i la “nova” divisió del legislatiu, que priva al seu partit de la majoria absoluta

El president francès, Emmanuel Macron, ha descartat aquest dimecres la formació d’un govern d’unitat nacional per a afrontar la divisió parlamentària que ha sorgit de les legislatives del passat diumenge i ha demanat pactes de coalició o puntuals per a fer avançar el país.

En un discurs televisat a la nació, Macron ha reconegut l’avanç de l’abstenció i la “nova” divisió del legislatiu, que priva al seu partit de la majoria absoluta per a aplicar el seu programa, però ha demanat “una majoria més àmplia i més clara per a actuar”.

“Hem de legislar de manera diferent”, ha assegurat el president, que ha apel·lat a “ampliar” els seus suports a través de coalicions amb la resta de les forces polítiques o amb suports puntuals a les lleis que presenti el govern.

Després d’haver rebut als principals líders parlamentaris ahir i avui, Macron s’ha dirigit al país abans de sortir a l’exterior per a una sèrie de cimeres internacionals, que el mantindran diversos dies allunyat de la primera línia política.

A la seva tornada, ha assegurat que estudiarà com es posicionen els diferents partits davant de la seva oferta d’agregar-se, de manera permanent o puntual, al seu grup parlamentari per a evitar la paràlisi del país.

Els diferents partits representats poden “entrar en una coalició de govern i acció” o “comprometre’s a votar algunes lleis”.

“Correspon als grups polítics decidir, amb total transparència, fins a on estan disposats a arribar”, ha agregat. Però ha descartat canviar el rumb del projecte sobre el qual a l’abril passat va ser reelegit al capdavant del país, malgrat que dos mesos més tard el seu partit ha perdut la majoria absoluta.

Mélenchon demana que la primera ministra se sotmeti a un vot de confiança

El principal dirigent opositor francès, l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon, ha demanat aquest dimecres que la primera ministra Elisabeth Borne se sotmeti a un vot de confiança en el Parlament, on l’aliança del president Emmanuel Macron ha perdut la majoria absoluta en les recents eleccions.

Mélenchon ha fet aquest poc després del pronunciament de Macron, qui va descartar, de moment, un govern d’unitat nacional.

“És inútil donar l’esquena a la realitat, la primera ministra, com en totes les democràcies del món, ha de presentar-se davant del Parlament i sol·licitar la seva confiança. Si no la té, haurà d’anar-se’n i si la té, podrà presentar els textos” a l’Assemblea, ha dit el líder de la França Insubmisa, principal força de la coalició Nupes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona