Estat francès
Macron proposa una coalició de govern o pactar llei a llei
El president francès exclou un executiu d’unitat nacional perquè els líders polítics li ho han rebutjat
Demana als partits de l’Assemblea que clarifiquin posicions i diguin si estan disposats a cooperar
En una situació inèdita per a Emmanuel Macron, silenciós des de la pèrdua de la majoria absoluta a l’Assemblea diumenge, el president francès va proposar anit, en una al·locució televisada, una coalició o governar text per text. Alhora, va descartar un govern d’unió nacional, tal com s’havia especulat després d’haver rebut entre dimarts i dimecres tots els líders polítics, perquè aquests li ho van rebutjar, com ell mateix va reconèixer.
Per aconseguir el seu objectiu, Macron demana a aquestes altres forces que “clarifiquin” la seva posició. Una sol·licitud que per ara ha estat rebutjada per tots els grups parlamentaris a part dels seus.
“La majoria presidencial és, en efecte, relativa”, va confessar el cap d’estat, que havia estat reelegit a l’abril. “La seva responsabilitat és, doncs, d’ampliar-se. Sigui construint un contracte de coalició, sigui amb majories text per text”, va continuar, constatant que no hi ha altra alternativa.
Fins i tot va xifrar en una trentena els diputats que necessita la majoria presidencial per arribar als 189 de l’absoluta. De fet, són 44 si es compten els diferents grups a l’Assemblea, però això sembla també un signe que Macron ja creu disposar d’alguns parlamentaris de la dreta o socialistes dissidents disposats a votar les seves lleis.
“Per arribar a aquest objectiu, s’haurà de clarificar en els pròxims dies la part de responsabilitat i de cooperació que les diferents formacions estan disposades a prendre”, va dir, recordant que avui i demà és en un Consell Europeu a Brussel·les i que tornaria després per continuar avançant en les negociacions. Significativament, en cap moment va citar la seva nova primera ministra, Élisabeth Borne, que es troba en stand-by en espera que es conegui el desenllaç del bloqueig institucional. No se sap quin grau d’implicació tindrà en aquestes negociacions ni si, d’altra banda, continuarà en el càrrec. En aquest sentit, immediatament després el líder insubmís de la coalició d’esquerres, Jean-Luc Mélenchon, va sortir a coreplicar parlant, precisament, de Borne. “La primera ministra s’ha de presentar davant de l’Assemblea i demanar la seva confiança i, si no l’obté, dimitir.” La seva coalició, de fet, amenaça amb una moció de censura.
A la cambra, ahir es van presentar els 248 diputats que es reivindiquen de la majoria presidencial, entre La República en Marxa (LREM) i els seus altres dos socis. També els 89 ultradretans de Marine Le Pen. El LREM va triar Aurore Bergé com la seva nova presidenta, després de la derrota electoral de Christophe Castaner. Bergé va ser, concretament, qui va presentar el recurs d’inconstitucionalitat a la llei de protecció de les llengües regionals durant la passada legislatura.
La majoria presidencial també va elegir la ministra d’Ultramar, Yaël Braun-Pivet, per presidir l’Assemblea en lloc de l’altre caigut, Richard Ferrand, quan es constitueixi oficialment la cambra la setmana que ve.