Política

La policia japonesa admet errors en la seguretat d’Abe

L’exprimer ministre va ser assassinat a trets mentre feia un míting

El magnicidi marca els comicis parlamentaris d’avui

La policia japonesa va admetre, ahir, errors en el dispositiu de seguretat desplegat en l’acte electoral de l’exprimer ministre Shinzo Abe, que va ser assassinat a trets divendres a la ciutat de Nara. “Amb un resultat tan greu, és innegable que hi va haver problemes de seguretat”, va dir en roda de premsa Tomoaki Onizuka, cap de la policia de la prefectura de Nara. El dispositiu policial ha estat criticat, en les últimes hores, per insuficient i per permetre que l’agressor s’apropés al polític, tragués una arma i li disparés dues vegades per l’esquena mentre feia un míting.

L’agressor, que ha estat identificat com Yamagami Tetsuya, un exmilitar de 41 anys, va ser detingut al mateix lloc dels fets. La policia diu que estava insatisfet amb Abe i sentia odi cap a un determinat grup, al qual creia que l’exprimer ministre estava vinculat.

El magnicidi ha commocionat el Japó, que ahir es despertava encara en xoc pel crim. Amb les banderes a mig pal als edificis oficials, familiars, amics i espontanis van vetllar, ahir, l’exprimer ministre, les restes del qual van ser traslladades al seu domicili a Tòquio. Multitud de mitjans i vianants es van congregar davant la residència d’Abe a la capital japonesa per acompanyar la família. L’exmandatari japonès serà enterrat dimarts en una cerimònia privada.

Abans, els japonesos hauran anat a les urnes. I és que, avui, se celebren eleccions parcials a la cambra alta del Parlament, uns comicis marcats pel magnicidi.

La inflació creixent i la polèmica reforma de la Constitució pacifista del Japó han estat els principals temes de campanya per a la cita electoral d’avui, en què el partit governant de l’actual primer ministre, Fumio Kishida, aspira a revalidar l’àmplia majoria en l’òrgan legislatiu nacional. Però, per davant d’aquests dos temes, tots els partits nipons van lloar, ahir, la importància simbòlica d’aquests comicis com a manifestació de rebuig a la violència i en defensa de la democràcia, després de l’atemptat contra el polític nipó més influent de les últimes dècades.

El govern que lidera Kishida va decidir continuar endavant amb la campanya i les eleccions, després que Abe fos assassinat. “És un acte de barbàrie en un moment d’eleccions, que són la base de la democràcia. Per això, mai no ho podrem perdonar i ho condemnem amb tota la força possible”, va proclamar un Kishida visiblement emocionat, divendres al vespre.

Kishida, al capdavant del govern nipó des de l’octubre passat, fa front en aquests comicis a la primera prova de pes a les urnes des que va rebre el suport popular després d’haver estat elegit al capdavant del Partit Liberal Democràtic (PLD) en successió de Yoshihide Suga, que va ocupar el lloc d’Abe un any abans arran de la seva renúncia per motius de salut.

El líder conservador japonès va arrancar el seu mandat amb alts índexs de suport popular que van créixer a principi d’any, però recentment s’han vist ressentits per l’acceleració de la inflació a causa de la conjuntura global i la continuada devaluació del ien davant altres divises.

El Partit Liberal Democràtic de Kishida –que no participa directament en aquests comicis en tractar-se d’eleccions a la cambra alta–, no obstant, surt com a favorit i almenys repetirà l’àmplia majoria parlamentària, segons indiquen els últims sondejos.

LA DATA

12.07.22
Tindrà lloc
el funeral per l’exministre japonès Shinzo Abe, que serà de caràcter privat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona