Política

Estat espanyol

El PP s’obre a negociar la renovació del CGPJ si el govern espanyol retira la reforma per desbloquejar el TC

La Moncloa reclama a Feijóo que compleixi sense excuses la Constitució

El Congrés debat aquesta setmana una reforma la Llei del CGPJ perquè pugui elegir els dos magistrats del TC pendents de nomenar

El vicesecretari de Política Institucional del PP, Esteban Gonzalez Pons, ha assegurat aquest dilluns que la seva formació està oberta a negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional (TC) si el govern espanyol retira la reforma de la llei d’aquest òrgan per fer possible la renovació del TC que s’ha de votar dijous.

Els populars estan disposats a prioritzar la renovació del CGPJ per davant del canvi de model que reclamen. De fet, es mostren disposats a què la renovació es faci amb el model actual, però reclamen que després s’obri un termini de sis mesos perquè sigui el mateix CGPJ qui proposi un canvi del sistema d’elecció dels seus membres.

La direcció del PP ha aprovat aquest dilluns una Proposta per reforçar la independència judicial que planteja canvis en la manera com s’escullen els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que tenen el mandat caducat des de fa gairebé tres anys per la negativa dels mateixos populars a pactar la renovació.

El PP condiciona la negociació sobre la renovació del CGPJ a la retirada d’aquesta reforma “pactada amb ERC”. A més, vol que un cop rellevats els membres del CGPJ, la nova cúpula dels jutges es posi a treballar sobre la reforma del model.

Els populars reclamen que el fiscal general de l’Estat no pugui haver estat en política els cinc anys anteriors al seu nomenament, i que el president del CGPJ i del Tribunal Suprem sigui elegit realment pels vocals d’aquest òrgan, i no pels partits.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha reaccionat a la iniciativa del PP recordant-los que la seva obligació és “complir la Constitució” i fer possible la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Primer, segons Rodríguez, cal complir la carta magna, i “després” poden presentar el seu model alternatiu.

La proposta arriba tres dies abans que el Congrés debati –i previsiblement aprovi gràcies als vots del govern espanyol i els seus aliats- la iniciativa del PSOE per reformar la Llei del CGPJ i permetre-li escollir els dos magistrats del TC pendents de la seva designació.

El CGPJ té limitada la seva capacitat de fer nomenaments arran d’una reforma anterior que deixava l’òrgan de govern dels jutges sense aquesta capacitat, per evitar que la majoria conservadora –que té el mandat caducat des de fa tres anys– continués situant càrrecs.

La reforma, però, també impedeix que el CGPJ nomenés també els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoca designar, cosa que impedeix rellevar els quatre membres que pertoquen al govern espanyol (dos) i al CGPJ (dos) des del 12 de juny.

Per aquest motiu, el govern espanyol va impulsar una nova reforma que es vota dijous al Congrés i que només obre la porta a què el CGPJ designi aquests dos magistrats. L’objectiu de la Moncloa és que el bloqueig del CGPJ no es traslladi també al tribunal de garanties.

En paral·lel, el ple del CGPJ es reunirà aquest dilluns d’urgència per emetre un informe que previsiblement serà crític amb la iniciativa del govern espanyol. Vuit magistrats conservadors impulsen un document crític amb el govern espanyol. Si prospera la reforma del govern espanyol, a més, el CGPJ té la potestat de no nomenar els dos magistrats del TC, perquè la llei no estableix cap termini.

El CGPJ reclama al Congrés que li demani el seu parer

ACN

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha reunit aquest dilluns de forma extraordinària per aprovar un acord on sol·licita al Congrés dels Diputats que li demani el parer abans d’aprovar la reforma de la llei d’aquest òrgan per retornar-li la potestat de nomenar els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertoquen.

Per deu vots contra set i dos vots en blanc, la majoria conservadora ha impulsat un escrit on també reclama a la cambra que pregunti a la Comissió de Venècia quin és el seu criteri.

A més, els magistrats es queixen de l’anterior reforma de la seva llei que li impedeix fer nomenaments mentre els seus membres actuïn amb el mandat caducat, cosa que passa des de fa tres anys.

En aquest sentit, acusa l’executiu espanyol d’estar generant un “greu perjudici per al bon funcionament de l’Administració de Justícia” i expressa la seva “profunda preocupació” perquè la manca de renovació del CGPJ i la impossibilitat de fer nomenaments “estan creant una situació que, si continua, serà insostenible”.

Han votat a favor del text el president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes, i els vocals José Antonio Ballestero, Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Carmen Llombart, José María Macías, Juan Martínez Moya Gerardo Martínez Tristán i Wenceslao Olea. En contra Roser Bach, Mar Cabrejas, Alvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda, i han votat en blanc Enrique Lucas i Vicente Guilarte.

L’escrit arriba només tres dies abans que el ple del Congrés aprovi previsiblement la iniciativa del PSOE que busca impedir que el bloqueig del CGPJ es traslladi ara al Tribunal Constitucional, on el 12 de juny va expirar el mandat de quatre membres. D’aquests, dos han de ser elegits pel govern espanyol, i dos més han de ser designats pel CGPJ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs