Política

El Congrés valida l’ampliació del decret anticrisi

ERC, PDeCAT, EH Bildu i PNB donen un sí crític a la mesura del govern del PSOE i Unides Podem

i El PP, Junts, Cs i la CUP s’han abstingut

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous amb els vots a favor del PSOE, Unides Podem, ERC, PDeCAT, PNB, EH Bildu, Més País i Compromís el decret de mesures anticrisi que el govern espanyol va aprovar el passat 25 de juny. El PP, Junts, Cs i la CUP han facilitat la convalidació de la norma amb la seva abstenció.

El decret ha tirat endavant amb 186 vots a favor, 108 abstencions i 51 en co ntra de Vox. El sí dels aliats de la investidura ha estat crític, amb retrets per la “insuficiència” de la norma, que ja veuen desfasada després dels anuncis del president espanyol, Pedro Sánchez, al debat de política general.

Des del PP han argumentat la seva abstenció perquè el decret conté una “rectificació” en relació amb la baixada de l’IVA a l’electricitat, tot i que veuen el pla “insuficient i incomplet”.

El decret de mesures anticrisi –que estaran en vigor fins al 31 de desembre del 2022– inclou la pròrroga del descompte de 20 cèntims al carburant, una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport estatal i el 30% dels autonòmics i locals a partir de l’1 de setembre, un augment d’un 15% de les pensions de jubilació i invalidesa i la creació d’un xec de 200 euros per a treballadors, aturats i autònoms amb ingressos baixos.

També recull la ja anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica fins al 5% i la pròrroga de bonificació de 20 cèntims per litre de combustible.

L’estimació del govern espanyol és que el pla tingui un impacte pressupostari superior als 9.000 milions d’euros –5.500 milions dels quals en despesa i 3.600 milions derivats de la reducció d’ingressos per les rebaixes fiscals– i confia que contribuirà a contenir l’alça dels preus en 3,5 punts.

La iniciativa reforça també la protecció als grups més vulnerables mantenint l’increment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital, la prohibició de la suspensió del subministrament d’energia als consumidors vulnerables, el topall a l’increment dels lloguers i que l’augment de les despeses de l’energia no pugui ser causa per l’acomiadament de personal a empreses que rebin ajudes de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera