Política

Aragonès reclama “fets i concrecions” a la taula de diàleg

El president català subratlla que la relació entre la Generalitat i la Moncloa es “normalitzarà” quan de la negociació en surtin “acords”

Avisa que el conflicte no es resoldrà fins que els catalans puguin decidir el seu futur

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat aquest divendres que han acordat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocar una reunió de la taula de diàleg la darrera setmana de juliol. El republicà ha valorat “positivament” la trobada d’avui però ha avisat que la relació entre els dos governs només es normalitzarà “amb acords sobre la taula”.

En una roda de premsa a la delegació de la Generalitat a Madrid després de l’entrevista amb Sánchez, Aragonès ha subratllat que cal buscar “solucions polítiques” per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya i això “exigeix fets i concrecions”.

“Amb aquesta finalitat hem acordat reunir la taula de diàleg i negociació la darrera setmana de juliol a Madrid, amb la voluntat de començar a abordar la desjudicialització del conflicte, el final de la repressió”, ha dit.

En aques sentit, ha destacat que han convocat la trobada amb la voluntat d’assolir els “primers acords parcials i consensuar línies de treball per aprofundir en la via de la fi de la repressió i la criminalització”. Segons ell, “acabar amb la criminalització i la repressió és imprescindible per impulsar el procés de negociació”. “Avançar en aquest àmbit és determinant per donar credibilitat i impulsar la negociació a curt”, ha afegit.

Aragonès ha explicat que la trobada amb Sánchez s’ha desenvolupat en un clima “correcte i respectuós”, tot i que “marcat per les dificultats del moment, que són moltes i d’orígens molt diversos”.

El cap del govern català ha detallat que a la reunió d’avui han ratificat l’acord marc pel diàleg i la negociació que van assolir la setmana passada el ministre espanyol de Presidència, Félix Bolaños, i la consellera Laura Vilagrà.

“Aquest acord és un pas important per restaurar la confiança i oferir les garanties de respecte als valors democràtics i drets fonamentals dels representats dels projectes polítics. Com a govern de Catalunya necessitem aquest respecte per reprendre el procés de negociació”, ha dit.

Preguntat per si amb la reunió d’avui la relació entre la Generalitat i la Moncloa està “descongelada”, Aragonès ha insistit que “la normalització de relacions es produirà si hi ha acords concrets”.

Autodeterminació

Tot i que considera que la desjudicialització és un àmbit “imprescindible” per avançar en el diàleg, Aragonès ha recordat que “l’arrel del conflicte” és l’autodeterminació. “Mentre la ciutadania no tingui possibilitat de decidir el futur polític del país estem lluny d’acabar el conflicte”, ha avisat.

El republicà ha volgut desvincular la taula de diàleg de la negociació dels pressupostos de l’Estat. Ha indicat que les converses per buscar una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya són “entre governs” i les del capítol pressupostari les desenvolupen els grups parlamentaris.

Si no hi ha canvis, a la propera taula de diàleg de finals de mes s’hi asseuran per la part catalana només Laura Vilagrà i Roger Torrent. Aragonès insisteix als consellers de Junts que s’hi sumin, si bé el partit de Laura Borràs i Jordi Turull no preveu per ara canviar la seva proposta de noms. En aquest escenari, el president no tanca la porta a ampliar el nombre de representants republicans per equilibrar la delegació catalana amb la de Moncloa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona