Política

estat espanyol

S’aprova la llei que obre la porta a la majoria progressista al Constitucional

El ple del Senat dona llum verda a una reforma que permetrà renovar un terç del Constitucional

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’equivoca i hi vota a favor

El ple del Senat ha donat llum verda definitiva aquest dimecres a la reforma legal que permetrà renovar un terç del Constitucional encara que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) segueixi bloquejat, una polèmica llei impulsada pel PSOE i tramitada de manera exprés que obre la porta a una majoria progressista al tribunal de garanties.

“Sempre els hi ha estat igual la renovació del CGPJ; el que volien és ocupar el Tribunal Constitucional”, ha denunciat el PP. “Obstaculitzar la renovació (del CGPJ) és un atemptat greu a l’estabilitat del sistema democràtic”, ha respost el PSOE.

Els socialistes van abanderar fa un any al costat d’Unidas Podemos una reforma per impedir que el CGPJ pogués fer nomenaments en funcions, esperant forçar així el PP a negociar la renovació d’aquest òrgan, però l’estratègia no va funcionar i han decidit permetre que el Consell, que supera els tres anys i mig en funcions, nombri els magistrats del Constitucional.

Quatre van concloure el seu mandat el 12 de juny passat i dos han de ser designats pel govern i dos més pel CGPJ. I serà abans del 13 de setembre, ja que a la reforma s’ha fixat també un termini de tres mesos per a les substitucions.

El portaveu popular de Justícia al Senat, Fernando de Rosa, ha denunciat la “contrareforma de la reforma i l’esmena de l’autoesmena” i, en clau irònica, s’ha preguntat si hi haurà nous canvis i s’inhabilitarà de per vida els vocals del CGPJ si no compleixen els terminis o trien magistrats que no agradin a Moncloa. “El grup socialista farà totes les reformes, amb instruments democràtics, com siguin necessàries per intentar normalitzar la situació que vostès han portat a la vora del precipici”, li ha replicat la senadora del PSOE Vitòria de Pablo.

Si per al PP és clar que l’únic objectiu del govern és comptar amb majoria progressista al Constitucional, a l’espera de sentències sobre assumptes clau com l’avortament, l’eutanàsia o la llei Celáa, per al PSOE també és clar que els populars només busquen mantenir la majoria conservadora del CGPJ.

De Rosa ha acusat el govern d’estar en “rebel·lia” amb Brussel·les, que reclama que la majoria del CGPJ sigui elegida pels mateixos jutges, però la portaveu socialista, Victòria de Pablo, li ha recordat que Brussel·les també exigeix renovar “ja” el òrgan de govern dels jutges, cosa que implica fer-ho amb l’actual sistema i l’aval de tres cinquens del Parlament. “Els constituents no van arribar mai a imaginar que es pogués establir aquesta insubmissió inconstitucional”, ha assegurat la senadora socialista, que ha atribuït al PP un “intent perillós i irresponsable de manipulació de la nostra arquitectura constitucional”.

Per a Vox, tot i això, la iniciativa impulsada pel PSOE és l’”enèsima cacicada” i mostra del seu estil de governar, “basat en el sectarisme ideològic”.

Els vets del PP i de Vox a aquesta nova reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial han estat rebutjats per la majoria de la cambra i la norma ha estat aprovada amb 147 vots a favor i 110 en contra.

L’anècdota de la jornada ha estat l’errada del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que s’ha equivocat i ha votat a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia