Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia manté a Europa en suspens sobre el futur del gasoducte Nord Stream

Gazprom amenaça de reduir per sota dels 60 milions de metres cúbics la quantitat de gas que subministra a través d’aquest gasoducte

Rússia manté en suspens a Europa sobre el gasoducte Nord Stream, en advertir que, encara si es reprèn demà el flux després de deu dies de parada tècnica per treballs anuals de manteniment, poden sorgir immediatament nous problemes per la reparació de turbines en l’exterior per les sancions.

“El treball de manteniment anual planificat en el gasoducte Nord Stream està programat fins a les 04.00 GMT del dia 21”, ha dit a Efe un portaveu de Nord Stream AG, amb seu a Suïssa, per la qual cosa, en principi, el flux hauria de reprendre’s a aquesta hora.

El president de Rússia, Vladímir Putin, va dir la vespra que Gazprom “sempre ha complert, compleix i pretén complir totes les seves obligacions”. Això si, també va advertir de possibles noves dificultats tècniques en el gasoducte, que transporta gas rus directament a Alemanya per sota de la mar Bàltica, fins i tot ja la setmana vinent.

Rússia al·lega que són les sancions occidentals les que provoquen aquestes dificultats, mentre que Europa considera aquest argument una mera excusa per a “fer xantatge” a la Unió Europea (UE).

El 14 de juny, Gazprom va reduir un 40% el subministrament de gas a través del Nord Stream, fins a 100 milions de metres cúbics diaris, al·legant demores en la devolució per part de Siemens dels equips de bombeig reparats i per fallades tècniques en motors. Això hauria obligat la gasística a reduir a tres les unitats compressores de gas en l’estació de Portovaya, a la regió de Leningrad.

Un dia després, Gazprom va disminuir un altre 33% el flux de gas, a 67 milions de metres cúbics al dia, amb l’explicació que ha hagut de parar un altre motor de turbina de gas de l’empresa alemanya després de superar-se el temps estipulat entre revisions.

Un dels motors enviats per Siemens a la seva planta al Canadà estava bloquejat allí per les sancions canadenques, però el govern d’Ottawa va fer recentment una excepció a petició de Berlín per a retornar-la no a Rússia sinó directament a Alemanya. Segons el diari rus Kommersant, la turbina va ser enviada amb avió des del Canadà a Alemanya el passat dia 17 i hauria d’arribar a Rússia el dia 22 o 24 si no hi ha problemes logístics i de duanes.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha assegurat avui que la turbina està ja en trànsit de tornada i “arribarà a temps” perquè es reprengui el funcionament del Nord Stream.

Gazprom diu, no obstant això, no tenir constància formal del permís de devolució de la turbina i ha demanat ja en dues ocasions a Siemens documents oficials que així ho certifiquin.

Aquest dimecres la gasística ha advertit una vegada més “que la devolució garantida del motor enviat per a la seva reparació sota les sancions i la posterior revisió d’altres motors per a Portovaya afecten directament l’operació segura del gasoducte”.

Putin va dir ahir que, de no ser retornada la turbina, el gasoducte haurà de reduir encara més el volum de gas subministrat a Europa. En la seva opinió, Europa vol “traslladar la culpa d’aquests problemes a Gazprom” quan va ser Occident qui “va tancar” aquesta ruta amb les sancions i també la segona, el gasoducte Nord Stream 2, la certificació del qual va ser bloquejada per Alemanya poc abans de l’inici de la campanya militar russa a Ucraïna.

Berlín, mentrestant, ha mostrat avui la seva confiança que Gazprom “complirà les seves obligacions contractuals” i tornarà a subministrar gas través de Nord Stream.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona