Política

Draghi anuncia la seva dimissió després de perdre la majoria per governar

Acudirà immediatament a comunicar la renúncia al cap de l’Estat, Sergio Mattarella

El primer ministre italià, Mario Draghi, presenta avui la dimissió, després de perdre la majoria parlamentària que el sustentava, segons ha anunciat ell mateix a l’inici d’una compareixença a la Cambra de Diputats, on ha sigut acollit amb aplaudiments.

Draghi ha demanat que se suspengui la sessió perquè acudiria immediatament a comunicar la seva renúncia al cap de l’Estat, Sergio Mattarella, que s’espera que convoqui eleccions anticipades, encara que també podria encarregar-lo buscar una altra majoria per esgotar la legislatura o atorgar aquesta missió a una altra figura tècnica o institucional.

La decisió de Draghi arriba després que tres socis de la seva coalició de govern, la conservadora Força Itàlia (FI) de Silvio Berlusconi, la ultradretana Lliga de Matteo Salvini i el populista Moviment 5 Estrelles (M5S) de Giuseppe Conte, li retiressin el seu suport en una moció de confiança aquest dimecres al Senat.

La sessió a la Cambra de Diputats, que es reprendrà a les 12.00 hores (10.00 GMT), tancarà el procés parlamentari iniciat ahir al Senat a instàncies de Mattarella, que dijous passat va rebutjar la renúncia per l’abandonament d’un dels seus socis, el Moviment 5 Estrelles (M5S), i l’instés a acudir al Parlament per intentar reconstruir la coalició governamental.

El primer ministre va anar al Senat per intentar reconstruir la coalició d’unitat nacional que li donava suport, però va acabar perdent el suport de tres membres del seu Govern, el populista M5S, la conservadora Força Itàlia (FI) de Silvio Berlusconi i la ultradretana Lliga de Matteo Salvini.

Draghi ha abandonat el Senat després de conèixer les intencions dels seus socis i abans del final de la votació, que va acabar guanyat amb 95 vots a favor i 38 en contra, encara que només en van votar 133 del total de 320 senadors.

L’economista encapçala una coalició d’unitat nacional des del febrer del 2021 en què estaven gairebé tots els partits de l’hemicicle, excepte els ultres Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni.

La setmana passada la crisi es va desfermar en la seva coalició després que el M5S no votés una moció de confiança, desmarcant-se de la resta dels seus socis, cosa que va empènyer Draghi a presentar la seva dimissió.

Tot i això, el president Mattarella va rebutjar la seva renúncia i el va emplaçar a buscar una solució al Parlament, cosa que havia començat avui al Senat i continuarà demà a la Cambra de Diputats, encara que es tracta d’una missió impossible per l’enfrontament entre l’M5S i la dreta.

Berlusconi i Salvini veuen amb bons ulls la convocatòria d’eleccions anticipades, que es podrien celebrar a principis d’octubre i que és l’opció que des de fa dies exigeix la seva sòcia electoral i líder ultra Meloni, sola a l’oposició i primera força del país segons la majoria de les enquestes.

En els darrers dies, sindicats, patronals, nombroses associacions de tota mena i fins i tot l’Església catòlica havien animat la continuïtat de Draghi a causa de la crisi econòmica, energètica i social en curs



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona