Política

estat espanyol

El jutge García Castellón investiga Juan Carlos Monedero per blanqueig

La Sala penal ja va advertir dels dubtes que suscita el testimoniatge del ‘Pollo’ Carvajal

El jutge Manuel García Castellón ha decidit investigar al fundador de Podemos Juan Carlos Monedero per blanqueig i falsedat documental en relació amb unes transferències entre la seva empresa, Caixa de Resistència Motiva 2 Produccions SL, la mercantil VIU Europa i el Banc de l’Alba per l’elaboració d’un informe d’assessoria sobre els àmbits financers dels països de l’Aliança Bolivariana per als Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA).

En un acte, datat aquest dijous, el magistrat de l’Audiència Nacional explica que la Sala penal, en la resolució en la qual fa un mes va ordenar l’arxivament de la recerca per finançament il·legal de Podemos, indicava que si el jutjat ho estimava procedent, deduís testimoniatge per a la recerca de delictes econòmics i falsedats.

En aquest sentit, l’acte de García Castellón exposa que de l’anàlisi de la documentació aportada per la UDEF existeixen sospites que alguns dels documents aportats per VIU Europa SL, previ requeriment policial, “podrien presentar evidents faltes d’exactitud entre la data de creació de l’arxiu i la data que apareix en el mateix document”.

Els oficis policials remesos per la UDEF indicaven que el Banc de l’Alba va abonar 425.000 euros a Caixa de Resistència Motiva 2, propietat de Moneder, per l’“Informe d’estudi comparatiu dels àmbits financers dels països de l’ALBA i l’anàlisi de les bases d’harmonització jurídic-financera, implementació i assessoria puntual sobre el projecte fins al 31 de desembre de 2014”.

Ramón Gordils Montes, President del Banc de Comerç Exterior (BACOEX), representant de la República Bolivariana de Veneçuela en el Directori Executiu del banc de l’Alba, hauria estat l’encarregat de pagar aquesta quantitat a l’empresa de Monedero.

Després d’aquest pagament, indica l’acte del jutge, des de Caixa de Resistència es produeix un abonament a la mercantil VIU EUROPA SL, propietat d’Ernesto Heleodoro Velasco Sánchez.

Una vegada analitzats els documents, el magistrat conclou que el moviment triangular de fons entre el banc de l’Alba, Caixa de Resistència Motiva 2 Produccions SL i VIU Europa SL “presenta trets característics d’operacions vinculades al blanqueig”, la qual cosa permet inferir la comissió de delictes econòmics i falsedats.

A més, té en compte les declaracions de l’exgeneral chavista Hugo Armando Carvajal, conegut com el Pollo Carvajal, en les quals afirmava l’ús de la mercantil VIU Europa per a encobrir operacions irregulars vinculades a Monedero, així com el testimoniatge d’un testimoni protegit.

Malgrat tot, la Sala penal ja va advertir dels dubtes que suscita el testimoniatge del Pollo Carvajal, que, al seu entendre, ha de valorar-se “amb la prevenció de perseguir una fi espúria, evitar que es materialitzi l’extradició”. El mateix succeeix, observava, amb els altres testimonis que han declarat a proposta de Carvajal i el relat de la qual es basa en testimoniatges de tercers.

Així, indicaven els magistrats, l’acusació de Carvajal i un altre testimoni sobre el lliurament de 2,5 milions de dòlars a Monedero en 2017 en l’Ambaixada de Veneçuela a Espanya, “encara quan sigui cert” que Ramón Gordils va viatjar de Caracas a Madrid, “la falta de qualsevol corroboració” sobre la utilització de la “valisa diplomàtica”, “s’entén insuficient per a la continuació del procediment”.

La Policia Nacional informa el jutge que Monedero és titular de 92 comptes corrents

La Policia Nacional ha comunicat al jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, que el fundador de Podem, Juan Carlos Monedero, seria el titular de 92 comptes corrents.

Així consta en l’acte en el qual el jutge acorda investigar Monedero per delictes de blanqueig i falsedat documental en relació amb unes transferències entre la seva empresa, Caixa de Resistència Motiva 2 Produccions SL, la mercantil VIU Europa i el Banc de l’Alba per l’elaboració d’un informe d’assessoria sobre els àmbits financers dels països de l’Aliança Bolivariana per als Pobles de La nostra Amèrica (ALBA).

Encara que l’acte xifra en 92 el nombre de comptes en la qual és titular Monedero, el magistrat dona compte de l’existència d’un ofici de la Policia que indica que l’exdirigent de Podemos “seria titular” de 86 comptes en Tríodos Bank NVSE, 5 en Banc Santander i 2 en CaixaBank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

El PPE es nega a descartar pactes amb l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona