regne unit
La justícia confirma el vet a la premsa al testament del duc d’Edimburg
‘The Guardian’ havia recorregut la decisió judicial al·legant que el públic tenia dret a conèixer el repartiment del llegat del príncep Felip
El Tribunal d’Apel·lacions va confirmar avui el dret de la Família Reial britànica a mantenir en secret el testament del mort marit de la reina Isabel II, Felipe, duc d’Edimburg.
El diari britànic ’The Guardian’ havia recorregut la decisió judicial en primera instància d’excloure a la premsa d’una vista el juliol de 2021 en la qual es va examinar si el públic té dret a conèixer el repartiment del llegat del príncep Felip.
Els advocats del periòdic van argumentar que la decisió de vetar l’accés dels mitjans a l’audiència en la qual es decidia si l’herència podia ser secreta va ser “una gravíssima interferència amb una justícia oberta”.
En aquella vista, el magistrat Andrew McFarlane va aprovar una petició confidencial dels advocats de la Família Reial perquè les últimes voluntats del difunt marit de la reina fossin segellades.
Segons publica avui el ’Guardian’, des de 1911 la família Windsor ha aconseguit ser eximida de les provisions legals que estipulen que les herències de ciutadans britànics han de ser públiques.
Al llarg d’aquest temps, la Justícia ha celebrat audiències privades en les quals s’ha permès que fins a 33 herències romanguessin secretes.
La cort d’apel·lacions va rebutjar, per tant, el recurs del diari per a acabar amb aquesta pràctica, que va al·legar que és “injustificada i desproporcionada”.
Els jutges del tribunal van considerar que no hi havia forma en què la premsa podia haver estat alertada de la vista judicial “sense desfermar la tempesta mediàtica que es temia”.
“L’audiència va ser en un moment molt sensible per a la sobirana i la seva família, i els seus interessos no s’haurien protegit si hi hagués hagut vistes judicials prolongades en el temps i publicades en els mitjans en comptes d’una sola ocasió”, van explicar els magistrats.
Per al tribunal, les circumstàncies “excepcionals” van justificar la mesura: “No estem segurs que hi hagués un interès públic específic a saber com es distribueixen els actius de la Família Reial”, van agregar.