Política

Diàleg de sords el 16-O

Zapatero i Ibarretxe acorden veure’s d’aquí a quinze dies a la Moncloa però sense cap previsió d’entesa

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el lehendakari Juan José Ibarretxe es reuniran el dimarts 16 d’octubre, a dos quarts d’onze del matí a la Moncloa, per discutir sobre les dues consultes populars que el cap de l’executiu de Vitòria vol convocar –la primera el 25 d’octubre del 2008 i la segona a mitjans del 2010– perquè els bascos puguin decidir lliurement i democràticament el seu futur.

Zapatero i Ibarretxe van fixar ahir a la tarda per telèfon la data de la trobada, en la qual el primer mostrarà el seu refús frontal a un referèndum que considera fora de la Constitució, i el segon defensarà la “legitimitat i legalitat” de la proposta, que ha de servir per solucionar el conflicte que pateix Euskadi des de fa dècades. Un autèntic diàleg de sords que impedirà que hi hagi la “negociació” entre l’Estat i Euskadi reclamada per Ibarretxe. Amb tot plegat, l’objectiu de Zapatero és guanyar temps i procurar que la situació s’estabilitzi fins a les eleccions generals del març.

Al migdia, en una compareixença extraordinària després de l’habitual consell del govern basc a Vitòria, el lehendakari va explicar que dilluns ja s’havia intentat posar en contacte amb Zapatero, però que aquest, de viatge a Barcelona, no l’havia pogut atendre. No va ser fins ahir a la tarda que van poder conversar i fixar hora i data per a l’esperada trobada. Ibarretxe va subratllar que “no és un mal inici” que d’entrada Zapatero estigui disposat a escoltar-lo, tot i que es va mostrar preocupat per algunes de les darreres declaracions del líder socialista, que diumenge passat va sentenciar que amb el seu full de ruta sobiranista el lehendakari s’equivocava “de país, de continent i de segle”.

La intenció de Zapatero és deixar clar al lehendakari que en cap cas es pot saltar la legalitat vigent. I, de fet, en públic i en privat ja ha donat garanties que no hi haurà consulta. Els primers passos, però, aniran per la via política –com es va fer amb el pla Ibarretxe rebutjat al Congrés–, però sense perdre de vista que tot plegat pot acabar al Tribunal Constitucional.

Ibarretxe, per la seva banda, considera que no hi ha cap inconvenient legal per portar a terme una consulta, ja que la competència de convocar-los “correspon a les comunitats autònomes”. El lehendakari, que ahir va reiterar que té el “complet suport” del PNB, EA i EB, a més es va mostrar convençut que no s’utilitzarà la justícia o la policia per impedir que els bascos es pronunciï.

Sobre les informacions publicades per Deia en les quals s’assegura que a mitjans d’estiu, en una trobada privada, Ibarretxe va avançar els seus plans a Zapatero, el lehendakari va aclarir que “de manera directa i indirecta” li havia fet arribar aquesta intenció. La Moncloa va negar que s’hagués produït aquesta reunió, però sí que sembla que l’anunci d’Ibarretxe no els ha agafat desprevinguts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.