Política

estats units

La Casa Blanca afirma que Pelosi té dret a anar a Taiwan si ho decideix

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA ha iniciat aquest dilluns a Singapur una gira per Àsia

La Casa Blanca ha afirmat aquest dilluns que la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, la demòcrata Nancy Pelosi, “té dret” a viatjar a Taiwan si així ho decideix, enmig de les informacions de la premsa estatunidenca que indiquen que té plans de fer-ho, la qual cosa no ha estat confirmat per ella.

El coordinador de Comunicacions del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, ha recordat en una roda de premsa que Pelosi, qui es troba actualment immersa en una gira per Àsia, no ha dit si viatjarà a l’illa. “Hem deixat molt clar des del principi que ella prendrà les seves pròpies decisions i que el Congrés és una branca independent de l’Executiu. La nostra Constitució contempla la separació de poders”, ha apuntat.

Kirby ha assenyalat que en el passat hi ha hagut altres presidents del Congrés que han visitat Taiwan “sense incidents” i que legisladors dels EUA ho han fet també. Així mateix, ha reiterat que la postura dels EUA no ha canviat respecte a Taiwan i que s’oposa a qualsevol canvi unilateral del “statu quo” tant per part d’illa com per part de Pequín. “Ja hem dit que no donem suport a la independència de Taiwan”, ha afirmat.

El portaveu ha afegit que no hi ha motiu perquè la Xina converteixi una possible visita per part de Pelosi en un pretext per a crear un conflicte o per a “augmentar l’activitat militar agressiva entorn de l’estret de Taiwan”.

Així i tot, ha recordat que durant el cap de setmana, abans que la congressista partís cap a Àsia, Pequín va dur a terme maniobres castrenses en la zona. “Sembla que la Xina s’està posicionant per a potencialment prendre més passos en els pròxims dies, i potser en un horitzó de temps més llarg. Aquests passos potencials per part de la Xina podrien incloure provocacions militars, com el tret de míssils en l’estret de Taiwan i als voltants”, ha aventurat Kirby.

En aquest sentit, ha dit que els EUA i els seus aliats creuen que una escalada de la tensió en la zona serveixi a ningú. “Les accions de Pequín podrien tenir conseqüències no buscades que només serveixen per a augmentar la tensió. Mentrestant, les nostres accions no són amenaçadores”.

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA ha iniciat aquest dilluns a Singapur una gira per Àsia, marcada per la incògnita de si inclourà una polèmica visita a Taiwan.

Pelosi estarà a Singapur fins al dimarts per a viatjar després a Malàisia, Corea del Sud i el Japó, si bé la seva oficina ha rebutjat confirmar per motius de seguretat si, com s’ha rumorejat, es desplaçarà també a Taiwan.

La de Pelosi seria la primera visita a Taiwan d’un president de la Cambra de Representants dels EUA des de 1997, quan el republicà Newt Gingrich va viatjar a l’illa.

El govern xinès ha deixat clar que percep el viatge com una amenaça, i el portaveu de la Cancelleria, Zhao Lijian, ha advertit que el gegant asiàtic “respondrà amb fermesa” al que considera una provocació, i que els EUA haurà d’“assumir totes les conseqüències” que sorgeixin de la possible visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona