Política

Roben al castell de Montjuïc la senyera de Companys

Més d’un mes després del robatori, l’emblema no ha estat restablert

La Comissió de la Dignitat reclama el retorn de la bandera

Es demana que se senyalitzin els espasi vinculats amb el president

La bandera de Companys, un dels símbols de catalanitat de la ciutat de Barcelona, va ser robada el 24 de juny passat i encara no ha estat reposada per l’Ajuntament de la ciutat. La senyera oneja en un pal de quinze metres d’alt situat al baluard de Santa Amèlia del castell de Montjuïc, un des angles del sistema de defensa de la fortalesa que queda davant per davant de l’estació superior del telefèric que puja a la muntanya. Ara per ara, es desconeix qui va robar la bandera.

La falta de l’emblema no ha passat inadvertida per a la Comissió de la Dignitat, entitat que el 2011 va ser la responsable de la seva restitució al mateix lloc on el president Companys l’havia fet hissar el 23 d’agost de 1936. En detectar que el pal estava nu i sense la drissa amb què s’hissa la bandera, la Comissió va demanar explicacions als responsables del castell, amb un correu enviat el 13 de juliol passat i respost dos dies després. En la resposta només s’informava que la bandera seria restituïda “en breu”, sense cap més precisió.

Una mica més d’informació sí que va donar l’Ajuntament al grup polític de Junts per Catalunya, que en detectar la falta de la bandera va fer una pregunta a l’equip de govern, que va informar-los del robatori. En la resposta també s’hi deia que s’està treballant en la restitució de l’emblema “amb la major celeritat” però que unes obres d’impermeabilització a la zona impedeixen l’accés “amb l’equip necessari” al lloc on s’hauria de treballar.

Les obres a què fa referència la resposta s’estan duent a terme, però aparentment no hi ha res que faci pensar que aquestes siguin impediment per poder accedir al pal. El fotògraf d’aquest diari que ahir va elaborar el reportatge s’hi va acostar fins a tocar.

La Comissió de la Dignitat considera que el fet que la bandera encara no torni a onejar “posa de manifest l’oblit que es té del president Companys al lloc on va ser sotmès a un judici i condemnat a mort i executat”, reflexiona Josep Cruanyes, cofundador i portaveu de l’entitat.

La Comissió també recorda que ja s’havia demanat que se senyalitzessin i es dignifiquessin els llocs del castell de Montjuïc que estan vinculats amb Companys –sala del judici, lloc de l’afusellament...– i encara no s’ha fet com pertocaria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona