Política

estats units

Nou intent d’arribar a un acord nuclear entre els Estats Units i l’Iran

Els EUA tornen a la negociació amb expectatives “contingudes”

L’enviat dels EUA per a l’Iran, Robert Malley, ha anunciat aquest dimecres el seu retorn a Viena per a reviure el pacte nuclear amb l’Iran, encara que ha avisat que Washington té unes expectatives “contingudes” davant unes negociacions paralitzades des de fa mesos.

En un missatge en Twitter, Malley ha afegit, no obstant això, que els Estats Units “agraeixen els esforços de la Unió Europea i estan preparats per a un intent de bona fe destinat a arribar a un acord”.

“Aviat quedarà clar si l’Iran està preparat per a fer el mateix”, ha dit Malley, que lidera l’equip negociador de Washington.

També han anunciat el seu retorn a Viena el negociador nuclear de l’Iran, Ali Bagherí Kaní, i el director polític del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), Enrique Mora, qui coordina les converses en nom de l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell.

Aquest últim intent per arribar a un acord es produeix just després que dissabte passat Borrell advertís que s’havia “esgotat” l’espai per a aconseguir nous compromisos i va demanar a les parts implicades prendre decisions “ara”. “Per a salvar l’acord nuclear de l’Iran he posat sobre la taula el millor acord possible en aquestes circumstàncies. El moment de decidir és ara”, va subratllar.

Després d’arribar a la Casa Blanca el gener de 2021, el govern de Joe Biden va començar a negociar de manera indirecta amb l’Iran a través dels seus socis europeus per a restaurar el pacte nuclear de 2015, que limitava el programa nuclear iranià a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals.

Aquestes converses, no obstant això, es van paralitzar al març, després de més d’un any de diàleg i quan l’acord estava a punt de tancar-se, a causa del desacord entre Washington i Teheran respecte a qüestions bilaterals.

Va haver-hi un nou intent per reactivar les negociacions amb una trobada a Doha al juny, però es va tancar sense que les parts acostessin postures.

Una de les qüestions que impedeix arribar a un acord té a veure amb la Guàrdia Revolucionària iraniana. l’Iran insisteix que els Estats Units ha d’aixecar les sancions contra aquest cos militar d’elit, cosa que Washington no sembla estar disposat a fer.

Un altre assumpte pendent són les garanties que l’Iran exigeix als Estats Units per a tancar el pacte després que en 2018 el llavors president estatunidenc, Donald Trump, abandonés unilateralment l’acord i tornés a imposar sancions econòmiques contra l’Iran.

Després que Trump se sortís de l’acord, l’Iran va respondre amb l’acceleració dels seus esforços nuclears i l’enriquiment d’urani.

L’Iran diu que la pilota està en la teulada dels EUA

El principal negociador nuclear iranià, Ali Bagherí Kaní, ha indicat, abans del seu viatge a Viena per a reprendre les converses indirectes amb Washington que tenen com a objectiu reviure el pacte nuclear, que la pilota està en la teulada dels EUA.

Bagherí Kaní, en un missatge publicat en el seu compte de twitter, ha escrit: “Me’n vaig a Viena per a avançar en les negociacions. La responsabilitat recau en aquells que van incomplir el pacte i no van aconseguir distanciar-se del llegat ominós del passat”.

“Els Estats Units haurien d’apreciar l’oportunitat brindada per la generositat dels membres del JCPOA; La pilota està en la seva teulada perquè mostrin maduresa de la seva part i actuïn de manera responsable”, ha agregat Bagherí Kaní en el seu missatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona