Política

Autocop de Musharraf

L’exèrcit del Pakistan va prendre ahir els carrers de les principals ciutats, va ocupar les seus dels mitjans de comunicació, va tallar les línies telefòniques a la capital i les emissions de les ràdios i televisions privades per ordre del president del país, el general Pervez Musharraf, que va decretar l’estat d’emergència i va suspendre la Constitució.
A més, el cap del Tribunal Suprem va ser cessat i diversos polítics opositors i jutges van ser retinguts dins la seu del Suprem.

Musharraf va aparèixer al vespre a la televisió pública vestit de civil per adreçar un missatge a la nació en què va justificar l’estat d’excepció dient que el país “travessa una conjuntura perillosa” i que havia de salvar el govern “de l’amenaça dels extremistes islàmics”.

Amenaça protalibana
Les darreres setmanes s’ha produït una revifada dels combats entre l’exèrcit i els grups protalibans a les muntanyes del nord del país, però l’oposició acusa la cúpula militar d’usar l’argument de l’amenaça protalibana per eternitzar-se en el poder, limitar les llibertats i reprimir l’oposició i les minories nacionals.

Malgrat les excuses de Musharraf, tot apunta que el moviment té com a objectiu evitar que el Suprem anul·li la seva candidatura a les eleccions presidencials d’octubre, que va guanyar per una àmplia majoria. Estava previst que els jutges anunciarien en els propers dies la incompatibilitat del càrrec de president amb el de cap de l’exèrcit, fet que hauria apartat el general de la presidència i els militars de l’escena política quan només falten dos mesos per a les eleccions generals, en què la principal favorita era la líder opositora Benazir Bhutto, que el mes passat va tornar al Pakistan després de vuit anys d’autoexili.

L’exprimera ministra, que en conèixer la notícia va suspendre el viatge a Dubai i va agafar l’avió cap a Karachi, va criticar durament el president: “Estic d’acord que tenim un problema. La dictadura és el problema i no la solució”, i va insistir que el govern usa el fantasma dels islamistes per aferrar-se al poder. “Els extremistes necessiten un dictador, i el dictador necessita extremistes”, va dir.

Reaccions
Les primeres reaccions al cop militar i la més que probable suspensió de les eleccions de gener van arribar per boca dels responsables nord-americans, aliats d’Islamabad en la lluita contra el terrorisme i que s’han mostrat molt preocupats per la situació d’incertesa en què es troba el Pakistan.

La secretària d’Estat dels EUA, Condoleezza Rice, va dir des d’Istanbul que l’estat d’emergència és “molt lamentable”. El cop de força de Musharraf deixa el país en la mateixa situació en què es trobava fa vuit anys. Aleshores el general va dirigir un cop d’estat contra l’autoritat civil. Ahir, va ordenar l’estat d’emergència per evitar que el poder tornés a mans civils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.