Política

Neix un nou moviment intern per forçar un canvi a Esquerra

Bertran, Aragonès i López Bofill impulsen un manifest crític

A la direcció d'ERC se li gira feina. Al sector crític que lidera l'exconseller Joan Carretero s'hi ha d'afegir a partir d'avui Esquerra Independentista, un moviment de base que neix amb l'objectiu de forçar un canvi de rumb en l'estratègia del partit, però que també aposta per canviar les cares de l'actual direcció.

Els portaveus del moviment demanaran als òrgans d'ERC que es convoqui un congrés extraordinari abans de les eleccions generals -previstes per al març que ve- per "renovar" la cúpula perquè consideren que és la manera de donar "credibilitat" al cop de timó que plantegen. El moviment ha redactat un manifest, al qual ha tingut accés l'AVUI, crític amb el rumb actual d'ERC i en què es vincula la pèrdua de vots en les municipals amb la "pèrdua d'ambició política i de caràcter independentista" d'ERC.

Diputats i dirigents
Esquerra Independentista compta a hores d'ara amb uns 200 adherits, entre els quals hi ha els diputats i membres de l'executiva dels republicans Uriel Bertran i Pere Aragonès, i l'escriptor Hèctor López Bofill. A més, en són impulsors representants territorials com Núria Arnau, Francesc Sánchez Lara, Toni Fullat, Jordi Brillas, Francesc Ribot, Jordi Anguera -que és el director de l'Agència Catalana de Consum-, Xavier Fenosa, Albert Orts i Alfons Quera.

Els portaveus del nou moviment descarten constituir-se com a corrent crític perquè d'aquí al congrés que plantegen aspiren a esdevenir la força de consens majoritària entre els diversos sectors del partit.

Són crítics amb el sobiranisme pragmàtic que promou la direcció actual, però, segons han explicat a l'AVUI, tampoc consideren que el Reagrupament de Carretero hagi de ser majoritari a ERC. Entre els uns i els altres, el moviment intern es presenta com la via que conjuga la defensa d'un Estat propi i les millores socials de manera indestriable.

Futures aliances
Esquerra Independentista és, per tant, un nou element de pressió al govern de José Montilla. Amb l'aposta de "tornar a posar l'independentisme a l'agenda política", el moviment demana que es renegociï l'actual pacte de govern entre PSC, ERC i ICV i que els socialistes s'avinguin a acceptar compromisos que figuren a l'Estatut del 30 de setembre en matèria de finançament, infraestructures i política lingüística. També demanen que l'executiu s'oposi al Quart Cinturó i a la MAT i que si ERC és decisiva per formar govern a la pròxima legislatura condicioni qualsevol pacte a la convocatòria d'un referèndum per la independència.

La irrupció del moviment posa en el punt de mira la cohesió de la direcció i la viabilitat del tàndem Carod-Puigcercós. Aquesta tarda es reuneix la cúpula del partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.