Política

Trump va acumular més de 300 documents classificats a la seva mansió de Florida

El govern dels EUA ha anat recuperant la documentació durant l’últim any i mig

L’expresident vol que s’“aturi immediatament” la revisió de la informació

L’expresident dels EUA Donald Trump va acumular més de 300 documents classificats a la seva residència de Mar-a-Lago (Florida), van indicar ahir al diari The New York Times múltiples fonts amb coneixement del cas. Segons publicava dilluns el rotatiu, el govern dels EUA ha anat recuperant de manera esglaonada aquests 300 documents en l’últim any i mig, és a dir, des que Trump va deixar la Casa Blanca, el gener del 2021.

En total, els 300 documents van ser retornats al govern en tres entregues. Primer, el gener d’aquest any, els Arxius Nacionals dels EUA, encarregats de custodiar material històric, van aconseguir recuperar 150 documents classificats de la residència de l’expresident. La segona tanda de documents va ser entregada al Departament de Justícia per uns assessors de Trump al juny i, en tercer lloc, l’FBI va aconseguir més arxius classificats en el sonat escorcoll que va efectuar aquest mes a la mansió de l’exmandatari a Florida. Fins ara, es desconeixia el volum exacte de material que les forces de seguretat dels EUA havien anat trobant a l’habitatge de Trump.

Encara no s’ha fet públic el contingut dels documents que l’expresident republicà es va emportar de la Casa Blanca. El Departament de Justícia només ha fet públics alguns fragments de l’ordre d’escorcoll amb la qual l’FBI va inspeccionar la mansió de Trump. Aquesta ordre assenyala el fet que ell i persones del seu entorn podrien estar incorrent en delictes d’obstrucció a la justícia, destrucció de documents i violació de la llei d’espionatge.

Petició de supervisió

D’altra banda, l’exmandatari va sol·licitar dilluns a una cort de Florida supervisió sobre l’escorcoll “il·legal i inconstitucional” efectuat el dia 8 d’agost a la seva mansió de Mar-a-Lago, petició que inclou la designació d’una autoritat especial a càrrec, un rebut més detallat de tot allò decomissat i la devolució de tot allò que no estigui inclòs en l’ordre judicial.

Quan ahir va anunciar la mesura, Trump va qualificar d’“irrupció innecessària, injustificada i contrària als EUA” la inspecció efectuada per agents de l’FBI a la seva casa de Palm Beach, al sud-est de Florida. Va assegurar, a més, que “tots” els documents que es va endur de la Casa Blanca a la seva residència havien estat desclassificats prèviament.

L’expresident Trump es va queixar del fet que els agents “van exigir que apaguessin les càmeres de seguretat, una sol·licitud que legítimament” van negar, i que va evitar que els seus advocats observessin el que s’estaven emportant. El magnat va denunciar que van agafar documents que estan emparats pel privilegi advocat-client, així com passaports, i que, a més, van obrir una caixa forta seva. Trump va detallar que la moció presentada pretén que el Departament de Justícia “aturi immediatament la revisió dels documents comissats il·legalment” i que una autoritat especial supervisi la gestió del material requisat.

LA XIFRA

3
entregues
s’han fet de la documentació classificada que tenia l’exmandatari.

LA DATA

08.08.22
Va tenir lloc l’escorcoll de l’FBI a la mansió de Trump a l’estat de Florida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona