Política

Sánchez obre el decret energètic i obté el sí d’ERC

Admet tramitar el pla d’estalvi com a projecte de llei per salvar la votació avui al Congrés

Intriga pel vot telemàtic

L’afició al funambulisme i a explorar la zona Cesarini dels últims minuts d’una negociació ha tornat a gratificar Pedro Sánchez, que avui veurà convalidat al Congrés el decret d’estalvi energètic que està en vigor des de fa 20 dies –i que podia decaure avui– amb mesures com ara la de limitar la refrigeració a 27 graus en comerços i edificis durant l’estiu (i la calefacció a 19 graus a l’hivern) i imposar que els aparadors s’apaguin a les deu de la nit. La clau de volta és obrir-se a tramitar el decret com a projecte de llei, una arma de doble tall perquè el govern espanyol pot jugar amb fair play o abusar de les pròrrogues dels terminis d’esmenes parcials per ofegar tot prec de modificació. “Aprofitarem el fet que s’obri el decret, no sempre passa, i intentarem millorar-lo. Negociarem fins a l’últim minut. Mai avanço el sentit del vot però donada la situació és complicat una altra opció que no sigui entrar a negociar i millorar-lo”, va advertir el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aplanant el vot a favor republicà en el Reial decret 14/2022, que és una de les sis votacions decisives que Sánchez afrontarà avui en el primer ple del curs.

L’aritmètica dicta que el govern de coalició de PSOE i Podem té lligats els números amb el sí d’ERC i el del PNB comunicat ahir, però el Congrés ja ha demostrat aquesta legislatura que és un teatre on la sorpresa s’invita quan vol i avui hi ha una novetat que hi afegeix intriga. Les obres de renovació dels panells de votació no s’han acabat a temps, així que tots els punts seran votats per tots els diputats de manera telemàtica, precisament el que va propiciar l’error decisiu del diputat del PP Alberto Casero que va salvar amb una carambola de xamba la reforma laboral per un vot. El ple debat i vota també avui dos decrets més (el de la cotització dels autònoms i el de la prevenció dels incendis) i tres lleis (la del només sí és sí, retornada pel Senat; la llei de ciència, i la llei concursal).

Pagar radials de Madrid

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, continua alçant la veu per denunciar que en les 83 pàgines del “decret macedònia” hi ha una disposició setena que no té res a veure amb l’estalvi i que modifica el pressupost del 2021 per ajudar a rescatar el fracàs de les radials de Madrid en època d’Esperanza Aguirre. “Si depèn de Junts, els catalans no pagaran ni un duro per rescatar autopistes madrilenyes”, va sentenciar Nogueras. “Si no haguéssim de negociar un decret perquè el govern hi cola coses, no negociaríem res, i se’ns demana ser útils”, va rebatre Rufián, tot i admetre que el procediment del govern és “trampós”.

La ministra de Transports s’explicarà pel tren de Begís

El PP, Vox i Cs mantenen el seu rebuig a votar el decret d’estalvi energètic –tot i que Alberto Núñez Feijóo exigia un pla d’estalvi similar fa dos mesos, ara ha donat permís a les comunitats per presentar un recurs al Tribunal Constitucional i així calma Madrid–, però a més havien preparat una rebuda d’alta intensitat al govern de Pedro Sánchez a la Diputació Permanent amb una desena de peticions de compareixences extraordinàries de vicepresidentes i de ministres. L’única sol·licitud que va prosperar –amb el vot a favor també del PSOE– és la compareixença de la titular de Transports, Raquel Sánchez, per l’incident al tren de Begís (Castelló), que va topar amb les flames i va obligar la maquinista a fer marxa enrere enmig del caos perquè alguns passatgers van sortir del tren i es van fer cremades.

Si bé el PP pretenia forçar que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, expliqués “els acords adoptats” en la taula de diàleg Estat-Generalitat del 27 de juliol i que la ministra de Defensa, Margarita Robles, acudís a la comissió de despeses reservades (tradicionalment coneguda com la de secrets oficials), la dreta va quedar amb les ganes d’explotar la carpeta catalana en benefici propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona