Política

Difonen l’informe que va permetre l’escorcoll de l’FBI a la casa de Trump

Els investigadors sospitaven que l’expresident hi tenia documents secrets i en volien protegir les fonts

L’exmandatari diu que és víctima d’un “atac polític”

El Departament de Justícia dels EUA va sol·licitar escorcollar la residència de l’expresident Trump a Florida en vista de la sospita de trobar-hi documents altament classificats, i per por que la seva divulgació pogués comprometre les “fonts humanes clandestines” utilitzades pels serveis d’intel·ligència en la seva recopilació d’informació, segons consta en l’informe remès al jutge per obtenir l’ordre per entrar al domicili presidencial de Mar-a-Lago (Florida), aquest mes.

La declaració jurada, de 38 pàgines, inclou les proves i arguments legals presentats pel Departament de Justícia per efectuar l’escorcoll i poder recuperar materials altament classificats extrets de la Casa Blanca per Trump.

El document, divulgat ahir, divuit dies després que agents de l’FBI entressin al domicili de Trump amb una autorització judicial, recull també els temors sobre possibles violacions de la llei d’espionatge i l’obstrucció de decisions judicials per part de l’expresident republicà.

La declaració jurada, publicada amb bona part del text amagat i amb molts trams ratllats, situa l’origen de les sospites en la descoberta, a principis d’any per part dels Arxius Nacionals, de quinze caixes amb documents top secret a la residència de Mar-a-Lago. Segons el text difós ahir, les caixes contenien fins a 25 d’aquests textos marcats com a “ultrasecrets”.

La difusió d’aquesta versió editada del document va tenir lloc després que, dijous, el jutge federal Bruce E. Reinhart, de Florida, n’autoritzés la publicació amb les modificacions que el Departament de Justícia considerés pertinents. La divulgació de la declaració jurada havia estat sol·licitada per una desena de mitjans, amb l’argument que el públic tenia dret a saber les causes d’aquesta investigació “sense precedents” que va portar l’FBI a escorcollar, per primer cop, un domicili presidencial, el 8 d’agost passat.

L’expresident republicà va reaccionar a la publicació del document negant haver fet “res de dolent” i qualificant els fets d’“atac polític”. “Bàsicament, hem estat atacats. Ens van violar el domicili, van obrir les caixes fortes, hi van portar molts agents de l’FBI... Tot això, just abans de les eleccions de mig mandat [del novembre]”, va publicar a la seva xarxa social, Truth Social.

Cap menció nuclear

“Van agafar coses que no s’haurien d’haver endut mai. És una desgràcia per al nostre país que no s’acaba mai. La mateixa gent, les mateixes filtracions. Ho filtren als mateixos llocs i a la mateixa gent. El nostre país és un desastre.” Trump va subratllar que la declaració jurada feta pública està “molt editada” i que no hi ha cap menció sobre armament “nuclear”.

El Departament de Justícia federal va presentar aquesta versió al jutge després d’haver advertit en una audiència del 18 d’agost passat dels riscos per a la “seguretat nacional” que suposaria la divulgació completa del text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona