Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia confirma l’ofensiva ucraïnesa al sud

Moscou assegura que l’operació ha fracassat i més de mig miler de soldats ucraïnesos han mort

Kíiv afirma que les seves forces han destruït magatzems de municions, equip militar i defenses antiaèries al front del sud

El ministeri de Defensa de la Federació Russa ha confirmat aquest dilluns l’ofensiva de l’Exèrcit ucraïnès cap a les regions del sud del país que limiten amb la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014. Segons Moscou, més de mig miler de soldats ucraïnesos haurien mort en aquestes operacions.

“Com a resultat de l’activa defensa de les forces russes, les unitats de l’Exèrcit ucraïnès han patit grans baixes. Les pèrdues de l’enemic pugen a més de 560 soldats”, ha afirmat el general rus Igor Konaixénkov, portaveu de Defensa, en el seu habitual butlletí vespertí.

“Durant els combats s’han destruït 26 tancs ucraïnesos, 23 vehicles d’infanteria i nou blindats d’altres classes. També han estat abatuts dos caces Su-25”, ha afegit.

El militar ha subratllat que l’ofensiva es produeix en tres direccions i se centra en les zones ocupades per les tropes russes a les regions de Kherson i Mikolàiv.

Segons el general rus, la nova ofensiva ordenada pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fracassat “estrepitosament”.

La cap del centre de premsa de coordinació conjunta de les forces de defensa del sud d’Ucraïna, Natalia Humenyuk, ha corroborat que “les Forces Armades d’Ucraïna han llançat accions ofensives en molts fronts del sud”, segons informa l’Ukrainska Pravda.

La portaveu militar ha assegurat que els atacs han “destruït magatzems amb municions, concentracions d’equip militar i instal·lacions de defensa aèria”. “Tot això definitivament ha debilitat l’enemic”, ha dit.

De la seva banda, el grup operatiu-tàctic Kakhovka de l’Exèrcit ucraïnès ha afirmat que el regiment 109 de l’autoproclamada república prorussa de Donetsk “s’ha retirat de les seves posicions de la regió de Kherson i els paracaigudistes russos que els hi donaven suport han abandonat el camp de batalla”.

Els prorrussos evacuen la població de Nova Kakhovka pels atacs ucraïnesos

EFE

L’administració instaurada per Rússia a Nova Kakhovka, situada a la província ucraïnesa de Kherson i controlada per les tropes russes des del març, ha ordenat aquest dilluns l’evacuació de la població a refugis antiaeris pels continus atacs ucraïnesos amb míssils.

“Hem declarat l’evacuació fins i tot dels llocs de treball. La gent es troba als refugi antiaeris de la ciutat perquè les sirenes [d’alarma aèria] no paren de sonar”, ha indicat el cap de l’administració cívicomilitar de Nova Kakhovka, Vladímir Leóntiev, a l’agència oficial russa TASS.

Segons Léontiev, la ciutat ha patit “més de deu atacs amb míssils, i no d’un sinó en andanades de sis i més coets”.

La central hidroelèctrica de Nova Kakhovka continua funcionant malgrat que les instal·lacions també han estat atacades, segons el responsable prorús. “El territori de la central està sota continus atacs. El canal de la resclosa, les carreteres i els edificis que es troben al territoris de la planta han patit danys”, ha detallat.

També s’han produït desperfectes importants al mercat de la ciutat, on segons Leóntiev “mai hi ha hagut militars”.

Nova Kakhovka, situada al marge dret del Dnièper i a uns 60 quilòmetres al nord-est de Kherson, té una importància estratègica per a les operacions militars al marge esquerre del gran riu ucraïnès.

A la zona hi ha només tres ponts i un d’ells és de la presa de Nova Kakhovka. Tots pateixen el gairebé constant foc del forces ucraïneses, que intenten tallar d’aquesta manera les rutes per la qual s’abasteixen les tropes russes que es troben al marge dret del Dnièper.

Assassinen un funcionari prorrús a la regió de Kherson

EFE

El Comitè d’Instrucció de Rússia ha confirmat aquest dilluns l’assassinat d’un funcionari de l’administració prorrussa a la regió ucraïnesa de Kherson, que és escenari d’una contraofensiva de l’Exèrcit ucraïnès.

El sotscap de l’administració de Kherson per a assumptes agrícoles, Alexei Kovaliov, ha estat trobat mort al seu domicili amb una ferida de bala, segons el comunicat oficial.

També va ser assassinada amb arma blanca la dona amb la qual vivia, ha afegit el comitè, que ara busca identificar els implicats en l’assassinat.

El 2019 Kovaliov es va convertir en diputat de la Rada Suprema o legislatiu ucraïnès pel partit del president, Volodímir Zelenski.

Però quan va esclatar la guerra, va tornar a la seva ciutat natal, Hola Prystan, i va començar a col·laborar amb l’administració civicomilitar imposada per Rússia a la regió Kherson.

Kovaliov ja havia estat víctima d’un atemptat amb cotxe bomba al juny, per la qual cosa va haver de ser hospitalitzat.

Amb aquesta mort, ja són cinc els funcionaris prorussos assassinats per partisans ucraïnesos en aquesta regió limítrofa amb l’annexionada península de Crimea.

A més, l’alcalde de la capital regional, Vladímir Saldo, està en coma en un hospital de Moscou després de ser enverinat.

Amb aquestes accions, Kíiv vol provocar el caos a la rereguarda russa i impedir la celebració d’un referèndum que aplani el camí a l’annexió il·legal d’aquest territori i de la veïna Zaporíjia.

En els últims dos mesos l’Exèrcit ucraïnès ha llançat nombroses accions subversives i de sabotatge al sud del país i a Crimea, cosa que inclou la voladura d’arsenals, ponts, cadenes de subministrament i bases militars.

Ucraïna nega tota responsabilitat en el recent assassinat a prop de la capital russa de Daria Dúguina, filla d’un popular ideòleg ultranacionalista rus. Moscou, en canvi, en responsabilitza directament els serveis secrets ucraïnesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona