Política

Varsòvia exigeix a Berlín reparacions per la Segona Guerra Mundial

El partit en el govern a Polònia xifra en 1,3 bilions d’euros les pèrdues causades i reclama a Alemanya una compensació

Polònia demanarà oficialment a Alemanya reparacions per la Segons Guerra Mundial per valor de més d’1,3 bilions d’euros, quantitat calculada en un informe del partit governamental Llei i Justícia en el qual s’estimen els danys causats per la invasió nazi.

“Avui [ahir] és el dia d’abordar el tema en el diàleg internacional i posar-lo a l’agenda de les relacions germano-poloneses”, va dir el líder de formació, Jaroszlaw Kaczinski, durant la presentació de l’informe. “L’objectiu, probablement a llarg termini, és rebre una compensació per tot el que Alemanya i la nació alemanya ens van fer entre el 1939 i el 1945”, va afegir.

Kaczinski va destacar que molts països al món van rebre indemnitzacions, tot i que van ser petites, mentre que Polònia no ha rebut res.

Alemanya, segons Kaczynski, no ha pagat els seus crims de guerra contra Polònia, ni va buscar activament castigar els criminals de guerra nazis.

“Diferents actes jurídics van crear un sistema d’abolició de facto. Fins i tot les persones que van ser culpables de la mort de desenes de milers de persones van poder viure normalment a Alemanya i al mateix temps hi van ocupar càrrecs oficials”, va mantenir.

Arkadiusz Mularczyk, responsable de la preparació de l’informe, va dir que el resultat de les activitats de l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial va reduir a la meitat les capacitats poloneses per crear riquesa.

“Tots els valors parcials de les pèrdues demogràfiques i materials de Polònia donen en conjunt la suma d’1,35 bilions d’euros”, va dir Mularczyk, que hi va afegir: “Els danys van ser causats no només per la guerra pròpiament dita, sinó també per la política d’ocupació nazi.”

Segons l’informe, com a resultat de la guerra, Polònia va perdre 77.900 quilòmetres quadrats del seu territori. La població de Polònia va caure de 35,1 milions de persones el 1939 a 23,9 milions de persones el 1946, i d’aquestes, 590.000 van quedar amb diversos tipus de discapacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona