Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’AIEA finalitza la primera visita a la central nuclear de Zaporíjia però hi deixa alguns inspectors

L’agència nuclear de l’ONU anuncia l’establiment d’una presència permanent a la planta

La missió ha arribat aquest dimecres al migdia a les instal·lacions, en poder de les tropes russes des de fa mesos

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) ha finalitzat la seva visita a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia per inspeccionar la seva seguretat, però alguns experts s’hi quedaran per continuar la inspecció, segons ha confirmat el director de l’organisme nuclear de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), l’argentí Rafael Mariano Grossi.

“Hem completat la nostra llargament esperada visita a la planta d’energia nuclear de Zaporíjia”, ha confirmat Grossi a la sortida de la missió.

El responsable de l’agència ha explicat que els inspectors han realitzat inspeccionat avui les “àrees clau que volíem veure” en aquest primer contacte amb les instal·lacions. “És clar que queda molt més per fer i el meu equip s’hi quedarà”, ha afegit.  A més, ha anunciat que l’AIEA establirà una “presència permanent” a la instal·lació.

Grossi, que ha sortit de la central després d’algunes hores de missió, ha agraït als inspectors el seu coratge i els desitjat sort, segons ha informat l’agència russa Interfax.

No ha detallat, però, quants experts es queden a la planta ni per quant de temps. Tampoc ha aclarit si es tracta de la presència permanent de l’AIEA a la central de Zaporíjia que reclama el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i que el mateix Grossi defensa com a “necessària per estabilitzar la situació i obtenir regularment dades fiables i imparcials”.

L’empresa estatal de generació d’energia atòmica d’Ucraïna, Energoatom, ha assegurat que a la central s’hi queden “cinc representants de l’OIEA” i s’espera que s’hi estiguin “fins al 3 de setembre”. Segons ha dit a l’agència russa Interfax el cap de l’administració prorrussa de la ciutat d’Energodar, Alexandr Volga, els experts seran allotjats en un hotel de la localitat. La resta de la delegació, inclòs Grossi, havien d’abandonar el territori controlat per Rússia abans de les vuit del vespre hora de Moscou (set hor catalana), una cosa que han fet.

Durant la visita, sempre segons les agències russes, alguns residents d’Energodar, controlada per Rússia, han demanat a Grossi que aturi “les provocacions d’Ucraïna contra la central nuclear” i li han lliurat un fragment d’un suposat míssil ucraïnès.

Els inspectors de l’ONU han arribat aquest dijous cap a un quart de tres de la tarda (dos quarts de dues hora catalana) a la central nuclear, la més gran d’Europa i en poder de les tropes russes des de fa més de sis mesos. El grup de 14 experts ha inspeccionat la instal·lació per avaluar la situació a la planta, que ha patit atacs que han malmès algunes de les seves instal·lacions i han posat en perill el seu funcionament.

L’AIEA adverteix des de fa mesos del risc d’una catàstrofe nuclear i ha insistit en demanar permís per efectuar aquesta missió. Avui mateix un dels reactors de la central ha hagut de ser aturat després de nous bombardejos de matinada i atacs contra la planta, Energodar i la ruta per havia de passar el comboi de la missió, cosa que han obstaculitzat la seva arribada al complex. Kíiv i Moscou s’han acusat mútuament dels atacs.

“Rússia bombardeja demostrativament Energodar, al costat de la ruta oficial de la missió de l’AIEA, per culpar Ucraïna. Aquest és l’interès real de Rússia en la inspecció”, ha denunciat l’assessor de l’Oficina de la Presidència ucraïnesa Mikhailo Podoliak.

El ministeri de Defensa de Rússia ha afirmat que Ucraïna ha atacat el punt de trobada dels inspectors de l’ONU amb la part russa a Vasilievka, a prop d’Energodar. També ha acusat Kíiv de bombardejar la central i la ciutat dormitori que l’allotja, i d’haver intentat “prendre” la planta de Zaporíjia amb dos grups de sabotatge de fins a 60 persones.

Enmig dels combats, el comboi de l’AIEA ha estat aturat durant tres hores al punt de control de Novooleksandrivka, a uns 20 quilòmetres de la línia del front, a l’espera que la situació tornés a ser segura per continuar el viatge.

El retard s’ha produït en territori controlat per Ucraïna, ha explicat el portaveu de l’organisme, Fredrik Dahl. Segons ell, Grossi ha hagut de negociar personalment amb les autoritats militars ucraïneses per poder continuar.

Segons el dirigent prorrus de la regió de Zaporíjia, Ievgueni Balitski, els ucraïnesos haurien reclamat a l’AIEA “documents sobre garanties de seguretat per a l’equip i qui les assumia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA DE GAZA

Desenes de morts en un nou atac israelià a Rafah, al sud de la Franja

BARCELONA
política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro