Política

Els ‘tories’ aposten per Liz Truss

S’imposa amb el 57,4% dels vots a Sunak en les primàries del Partit Conservador

Avui agafarà el relleu de Boris Johnson i es convertirà en primera ministra

La líder afronta uns mesos de convulsió social

Liz Truss és la nova líder del Partit Conservador i es convertirà avui en la nova primera ministra, la tercera dona a ocupar el càrrec després de Margaret Thatcher i Theresa May. També en la quarta governant tory en sis anys, des del Brexit. Truss es va imposar en les primàries conservadores a Rishi Sunak amb el 57,4% dels vots, pel 42,6% del seu adversari. Avui serà investida primera ministra per Elisabet II a Escòcia, al castell de Balmoral, on es troba la monarca, que no es pot desplaçar a Londres pels problemes de mobilitat que té. La reina la investirà després que Boris Johnson li presenti la renúncia, anunciada el 7 de juliol després que el seu gabinet i els seus diputats el forcessin a dimitir.

Un cop convertida en primera ministra, Truss tornarà a Londres per fer el seu primer discurs a la nació des del número 10 de Downing Street, on es quedarà a viure amb el seu marit i les seves dues filles adolescents. S’espera que aquest vespre anunciï el seu gabinet. S’apunta que Kwasi Kwarteng serà el ministre de Finances; James Cleverly, ministre d’Afers Estrangers, i Suella Braverman, actual advocada general del govern, titular d’Interior. La seva vella amiga Thérèse Coffey es podria convertir en la nova ministra de Sanitat i Brandon Lewis, de Justicia. Però per ara tot són especulacions.

No s’espera que Sunak ocupi cap càrrec en el nou executiu. Els seus aliats diuen que esperarà que el temps li doni la raó i no descarta tornar-se a presentar a les noves primàries. Truss ha estat escollida amb la promesa d’abaixar els impostos. Sunak adverteix que això només provocarà que pugi encara més la inflació, que ja està al 10%. En qualsevol cas, el nou gabinet de Truss es reunirà per primer cop demà, dimecres, a primera hora i, després, al migdia, Truss s’enfrontarà per primer cop al líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, en la sessió de control a la primera ministra. Starmer la va felicitar ahir i li va recordar que en els dotze anys que fa que són al poder els conservadors “els sous han baixat, els preus han pujat i han provocat una crisi pel cost de la vida”, anticipant el que es trobarà demà a la Cambra dels Comuns.

Però l’eufòria li durarà molt poc, fins que es topi amb la crua realitat del país: la profunda crisi de l’energia i del cost de la vida que va esclatar mentre se celebrava la campanya conservadora, que ha durat dos mesos. Truss va dir que en una setmana a tot estirar anunciarà un paquet d’ajudes econòmiques que podria superar els 100.000 milions de lliures (uns 120.000 milions d’euros) i que podria incloure la congelació dels rebuts de la llum i el gas. Cal tenir en compte que han votat 140.000 militants del Partit Conservador, que representen un 0,3% de la població. O sigui que serà una líder molt dèbil per fer front a la crisi, a les vagues anunciades per a aquest hivern i a la pressió de l’oposició perquè convoqui eleccions anticipades.

El mandat de Johnson acaba el desembre del 2024 i ahir Truss va deixar clar que la seva intenció és esgotar el mandat i “portar a una gran victòria els conservadors el 2024”. Ara mateix, Truss perdria en uns comicis amb el laborista Starmer. En el seu discurs de la victòria, ahir, Truss va dir: “Complirem, complirem i complirem”. Es referia als molts desafiaments als quals s’enfronta el seu govern, inclosos la crisi del Servei Nacional de Salut, que va ser la joia de la corona dels brexiters en la campanya del referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia