Política

Regne Unit

La primera vetlla d’Elisabet II serà a la catederal d’Edimburg

Després d’una vetlla de 24 hores, se celebrarà un primer ofici religiós

Les despulles viatjaran després cap a Londres on se celebrarà el funeral

El fèretre de la reina Elisabet II serà traslladat a la catedral escocesa de Saint Giles, a Edimburg, on reposarà 24 hores, durant les quals els ciutadans hi podran presentar els seus respectes.

Les despulles de la sobirana, que ha mort aquest dijous als 96 anys al castell de Balmoral (Escòcia), serà portades primer a Holyroodhouse, la seva residència a Edimburg, a tocar del Parlament escocès. Des d’allà aniran en processó a la catedral, situada a la Royal Mile d’Edimburg.

La catedral oficiarà un servei per la sobirana i s’espera que els seus fills hi acudeixin en els pròxims dies a vetllar el cos de la seva mare, en la coneguda com la Vetlla dels Prínceps.

Després d’anunciar-se la notícia de la mort, el reverend Calum MacLeod, ministre d’aquest temple, ha destacat que la reina era una “servidora forta i fidel”. “Amb tota la nació, a la Catedral de Saint Giles plorem la mort de la seva majestat la Reina, servidora forta i fidel per al Regne Unit i la Commonwealth durant molts anys”, ha dit el religiós a la pàgina web del temple.


Operació Pont de Londres i Unicorn
La bandera a mitja asta al palau de Buckingham ha estat el senyal inequívoc aquest dijous que, després d’unes hores d’incertesa sobre el seu estat de salut, la reina Elisabet II havia mort.

I és que aquest era un dels primers punts en l’anomenada operació Pont de Londres, el pla dissenyat fa més de mig segle que detalla pas a pas com afrontar la mort i el relleu de la que finalment ha estat la monarca més del Regne Unit.

L’operació Pont de Londres contempla els esdeveniments que se succeiran en els pròxims deu dies, a partir de l’anomenat Dia D, el de la mort (aquest dijous).

D’acord amb el pla, el secretari privat de la reina, que actualment és Edward Young, ha estat la primera persona en rebre la notícia i el principal encarregat de preparar la seva successió. Si el pla s’ha mantingut, aquest haurà notificat la defunció a la primera ministra, Liz Truss, amb la clau “el Pont de Londres ha caigut”. A partir d’aquest moment, el ministeri d’Exteriors ha estat l’encarregat d’avisar els caps de govern dels altres 15 Estats dels quals la reina era cap d’Estat i a les altres 38 nacions que formen la Commonwealth.

Després del missatge als governs, les banderes de les seus oficials s’han col·locat a mig pal en menys de deu minuts de l’anunci.

L’agència britànica Press Association (PA) ha estat l’encarregada de difondre la notícia amb un flaix informatiu, després del qual cosa un funcionari del palau han penjat una “notificació oficial” de la mort a les portes del mateix.

Els parlaments, tant a Londres com a l’escocès, el gal·lès i el nord-irlandès, han suspès les seves sessions i les xarxes i el web de la Família Reial han publicat un breu comunicat i s’han tenyit de negre. De fet, a la pàgina web oficial de la Corona només s’hi pot llegir aquest comunicat, ja que la resta del portal ha quedat temporalment fora de servei per fer-hi els “canvis apropiats”

Després, la primera ministra, Liz Truss, ha estat l’encarregada de donar el primer missatge a la nació, al qual ha seguit l’anunci d’un minut de silenci nacional. En acabar, ha mantingut una conversa amb el nou monarca, Carles III, i ha convocat una reunió del seu gabinet de ministres.

Últim viatge i funeral
La mort de la reina també ha activat l’anomenada Operació Unicorn, un mecanisme previst que marca els passos a seguir a Escòcia per traslladar el cadàver de la reina a Londres, on s’oficiarà el funeral.

El protocol contemplat per al trasllat a Londres contempla un viatge amb aturades a diferents punts del país, com Belfast o Cardiff.

Un cop a Londres, la capella ardent s’instal·larà a Westminster Hall, on restarà fins al dia del funeral a l’Abadia de Westminster.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries