Política

Aragonès ja veu el conflicte en vies de retorn a la política

El president defensa en el discurs de la Diada que la desjudicialització és “imprescindible” per abordar l’autodeterminació

Diu que el país votarà tard o d’hora “en funció de la força” que tingui

El president Pere Aragonès va fer una defensa ahir de la via del diàleg i la negociació, que segons ell ja està donant fruits perquè va presumir que estan “aconseguint retornar el conflicte cap a la política”. “D’on no hauria d’haver sortit mai”, subratllava, en el clàssic missatge de la Diada, enregistrat aquest cop a les ruïnes d’Empúries. El president va voler reivindicar que s’està arribant a acords a la taula de diàleg en la línia de facilitar la fi de la repressió i posar fi a l’amenaça de la judicialització, una condició que veu “imprescindible” per facilitar després una negociació que entri en el fons del conflicte polític, que no és altre que la voluntat “majoritària, sòlida i transversal” de la ciutadania catalana de decidir el futur “amb llibertat”.

Aragonès va voler reivindicar que “absolutament mai” renunciarà al dret a l’autodeterminació de Catalunya, i va dir que és “inevitable” que el país torni a votar, perquè és la proposta més inclusiva i que genera més consens. Això sí, el fet que trigui més o menys temps a fer-ho, va dir, anirà “en funció de la força” que mostri la societat catalana. “Però ho farem”, refermava. El republicà afirmava que Catalunya ha de poder escollir “entre un estat obsolet que no respon a les necessitats de la ciutadania –i aquí ho lligava amb l’actualitat exemplificant-ho, després de la greu avaria de divendres, amb “el nefast i inacceptable” servei de rodalies i regionals de Renfe– i una república catalana “amb totes les eines i tots els recursos” per fer la vida més fàcil a la gent.

Després d’uns dies convulsos arran de la guerra entre l’ANC i ERC que farà que avui el partit no enviï ningú del govern ni de la plana major a la manifestació de la tarda, Aragonès va evitar llançar més llenya al foc en el missatge institucional, i va constatar la importància històrica de l’Onze de Setembre per reivindicar el dret a decidir i la independència, que creu que es tornarà a demostrar avui. Això sí, va evitar donar suport directament a la principal mobilització i va fer una crida genèrica a participar “dels diferents actes que s’organitzen arreu del país”. Ell, així, participarà aquest matí en les ofrenes florals a l’estàtua i la tomba de Rafael Casanova; al migdia serà a l’acte polític d’Òmnium i després, en un dinar d’ERC, i a la nit presidirà l’acte institucional del govern a Montjuïc.

Més enllà del conflicte polític, Aragonès va aprofitar el discurs per reivindicar que governa pensant “en la Catalunya sencera”, i per això va citar algunes de les consecucions del seu executiu, com la gratuïtat de l’I2 per a 25.000 nens i nenes de dos anys que han començat ara l’escola bressol, amb voluntat d’estendre-la a tot el cicle entre zero i tres anys, o el suport a la nova llei per defensar la llengua a l’escola que permet que “per primera vegada en els últims set anys” cap centre educatiu comenci el curs amb la imposició judicial de fer un 25% de classes en castellà. Igualment, enumerava altres mesures a punt d’implantar-se, com l’energètica pública, el nou hub digital i audiovisual a Sant Adrià, l’impuls a les polítiques de recerca o el desplegament del Pacte Nacional per a la Indústria que es va signar divendres. A més, es conjurava per “redoblar” esforços per acompanyar la ciutadania en una tardor i hivern que seran “complicats” per una inflació disparada. “Construir la nació també, i sobretot, vol dir això: estar al costat de la gent”, insistia.

Una altra enganxada

En tot cas, les discrepàncies no cessen entre Junts i ERC, que van protagonitzar una altra enganxada ahir mateix, després que el líder dels republicans, Oriol Junqueras, retragués als socis que no siguin a la taula de diàleg. “El PSOE agraeix que hi hagi independentistes que no hi apostin”, deia a El Periódico, una afirmació que no va trigar a contestar el portaveu de Junts, Josep Rius. “El que segur que agraeix el PSOE és tenir un soci a Madrid que li vota gratis els pressupostos que li permeten desinvertir en rodalies a Catalunya”, s’hi tornava a Twitter. La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, també retreia a ERC que la majoria dels seus dirigents no vagin avui a la manifestació, perquè això “desanima i desmobilitza”. “El que cal és el contrari, ser al costat de la gent, assumir crítiques, entomar-les i escoltar les queixes per treballar per posar-hi remei”, etzibava.

Qui ja va celebrar la Diada ahir va ser el president a l’exili, Carles Puigdemont, que amb l’exconseller Toni Comín van participar en un acte unitari vora el castell d’Anvers, on hi ha enterrat el marquès de Rubí, exiliat català de la guerra de Successió, i on es va recordar també la figura d’un altre exiliat austriacista, Josep Plantí.

LES FRASES DE PERE ARAGONÈS

És important destacar que estem aconseguint retornar el conflicte cap a la política, d’on no hauria d’haver sortit mai
Catalunya votarà. Ho farà més tard o més d’hora en funció de la força que tinguem, però ho farà. Ho farem
Us convido a tots i a totes a participar dels diferents actes que s’organitzen arreu del país. Cadascú d’acord amb les seves pròpies conviccions

Illa insta al diàleg per “endreçar políticament” el país

El cap de l’oposició, Salvador Illa, va reclamar també en un missatge enregistrat que la Diada d’avui sigui una jornada “de respecte i convivència”, i reconegui “la pluralitat de pensaments” a Catalunya. El líder del PSC va fer una crida a “la unitat i el consens”, perquè Catalunya “ho té tot per poder tirar endavant”, si bé creu que falta “endreçar-la políticament” i que cal fer-ho “a través del diàleg i l’acord”. En el missatge també es va dirigir explícitament als ciutadans espanyols per garantir-los que Catalunya “vol treballar amb la resta de territoris espanyols per una Espanya millor, més plural i diversa”.

Des d’En Comú Podem, Jéssica Albiach va reivindicar que la Diada és “de tots els catalans, no de Junts i l’ANC només”, i va reclamar una “reflexió” com a país per tornar-ne a fer un “espai massiu, obert, plural i transversal de participació”. Durant el consell nacional celebrat a l’Hospitalet, Albiach va acusar el govern d’estar “aguantant-se per un fil” i més preocupat per veure qui va a la manifestació que per solucionar la crisi. “La pregunta no és quan trencaran el govern sinó fins quan faran veure que són un govern”, etzibava, mentre avisava Aragonès que si els vol de socis en el pressupost haurà de triar entre ells o “la baixada d’impostos als rics” que retreu que vol Junts.

Cs va confirmar que no anirà a cap acte institucional d’una Diada que veu cada cop més “sectària”, i el PP va sucar pa en la divisió independentista, que li fa “vergonya aliena”. També fa anys que no va a actes institucionals, però sí que en farà un de propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten el seu govern a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona