Política

L’ANC xifra en 700.000 els assistents a la manifestació de la Diada

Milers de persones es manifesten per l’avinguda del Paral·lel cap a l’Estació de França, amb missatges crítics amb el govern i els polítics

L’entitat destaca l’“alta” participació malgrat l’absència de la cúpula d’ERC

700.000 persones s’han manifestat aquest diumenge, 11 de setembre, a Barcelona per demanar la independència de Catalunya, segons l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’entitat que ha convocat la mobilització.

El total d’assistents gairebé dobla la de fa un any, que la mateixa ANC va xifrar en 400.000. La Guàrdia Urbana de Barcelona rebaixa el càlcul a 150.000, que també supera en més d’un terç l’anterior convocatòria.

Sota el lema Tornem-hi per vèncer. Independència, els manifestants han arrencat la marxa puntualment a les 17.14 hores de l’avinguda del Paral·lel i ha avançat pels passeigs de Carner, Colom i Isabel II fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, en un recorregut d’uns 1,6 quilòmetres.

Cap a dos quarts de set de la tarda la capçalera ha arribat a l’estació de França, on s’hi ha situat l’escenari des del qual s’han llegit els parlaments finals, per part dels líders de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Òmnium Cultural i l’ANC.

La protesta ha transcorregut de manera pacífica, festiva i reivindicativa, amb crits d’“Independència”, “1-O, ni oblit ni perdó” o “Hi serem fins al final”, entre altres consignes.

Els únics xiulets s’han escoltat quan el gruix dels participants passaven davant l’edifici de Capitania General, al passeig de Colom. Al mateix lloc, minuts abans que la capçalera hi arribés, un grup avançat de persones ha llançat un pot de fum negre contra l’edifici militar sense que l’incident hagi anat més enllà, segons ha informat TV3.

A més de les habituals senyeres estelades, molts assistents han exhibit pancartes crítiques amb els partits polítics, amb missatges com No és això polítics, no, Aneu a fer punyetes, Que la prudència no ens faci traïdors o Govern de Vichy, plegueu. També s’hi han vist cartells i mosaics amb el text Llista cívica, la fórmula que l’ANC vol impulsar si els partits renuncien a perseguir la independència.

I és que la mobilització d’aquest any es produeix en un context de divisió del sobiranisme polític., amb l’absència destacada del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la cúpula d’ERC. Els republicans no s’han sumat a la iniciativa perquè consideren que és massa crítica amb els partits. Sí que hi participa Junts per Catalunya, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència.

A la manifestació sí que hi han acudit membres del govern de Junts com el vicepresident, Jordi Puigneró, i el conseller d’Economia, Jaume Giró. També hi són destacats dirigents de la formació com la seva presidenta, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull.

Les persones que sí que hi han anat han assegurat que els és “igual que vinguin o no els polítics”. “La gent no fallarem”, ha dit Frederic Sesé, un dels manifestants, en declaracions a l’ACN. “Estic desanimada amb els partits, però avui era important venir”, ha afegit una altra de les participants.

Participació “molt alta”

Preguntada per si la decisió d’ERC ha restat força a la reivindicació, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha assegurat que “ la participació és molt alta ”.

L’ANC afirma que l’objectiu de la mobilització és “recuperar els carrers”, “reivindicar el mandat de l’1-O” i “posar les bases de la via unilateral” per “quan fracassi la via dialogada i/o hi hagi una sentència ferma internacional”.

Podeu seguir la mobilització en directe al digital.

  • 22:15 En directe: Acte institucional de la Diada, a Montjuïc
  • 19:29 El cant dels ”Segadors” posa punt i final a la manifestació de la Diada, que aquest any ha convocat 700.000 persones, segons l’ANC (150.000 segons la Guàrdia Urbana)
  • 19:21

    Dolors Feliu, als partits: “O feu la independència, o convoqueu eleccions”


    L'ANC s'ha mostrat disposada aquest diumenge a anar a les eleccions amb una llista cívica per la independència. La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha avisat que “si els partits no volen fer la independència, depèn de nosaltres aconseguir-ho. Cal fer foc nou”.

    Feliu ha assegurat que l’ANC ”farà el que calgui per sortir d’aquest immobilisme”. ”O feu la independència, o convoqueu eleccions”, ha reclamat als partits, una petició que s’ha convertit en un clam dels manifestants.

  • 18:58 La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, xifra els assistents a la manifestació de Barcelona en 700.000 persones
  • 18:54 Antich: “Mai havíem arribat tant lluny com l’octubre de 2017 i ho vam aconseguir gràcies a la força de la gent. Tenim la determinació de sempre. Qui vol que passem pàgina?”
  • 18:50 El president d’Omnium, Xavier Antich, dona les gràcies als manifestants per tornar-hi a ser”: “Hi serem sempre que calgui”
  • 18:46 Jordi Gaseni, president de l’AMI: “No cal lamentar-se ni buscar culpables. Cal treballar per la llibertat”
  • 18:38 L’ANC creu que l’absència d’Aragonès “no ha desmobilitzat a la gent”
  • 18:08 Turull demana “prendre nota” de les crítiques per donar sortida al “clam del carrer”
  • 17:45 Unes 800 persones participen en la manifestació de la Diada a Girona, segons les xifres de la Policia Municipal
  • 17:15 Arrenca la manifestació de la Diada a l'avinguda del Paral·lel de Barcelona

L’ANC creu que l’absència d’Aragonès “no ha desmobilitzat a la gent”

Agències

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha defensat aquest diumenge que l’absència del president català, Pere Aragonès, i els consellers d’ERC a la manifestació de la Diada “no ha tingut l’efecte de desmobilitzar a la gent”.

“La gent ha entès que és un moment important”, ha destacat Feliu abans de l’inici de la marxa convocada per la seva entitat a Barcelona.

L’activista ha reivindicat que la concentració d’aquest diumenge és “multitudinària” malgrat que han “corregut veus intentant la desmobilització”.

També ha volgut posat en valor que la mobilització d’aquest any es viu amb un gran esperit de reivindicació i crítica,  de “canvi de cicle per fer la independència efectiva”.

Turull demana “prendre nota” de les crítiques per donar sortida al “clam del carrer”

Agències

En declaracions abans de l’inici de la manifestació de la Diada a Barcelona, el secretari general de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Turull, ha instat els partits a “prendre nota” de les crítiques de la ciutadania.

“La gent ens va fer un encàrrec i, si no està prou satisfeta, lluny de criticar, el què hem de fer és veure com podem explicar-nos millor i donar sortida al clam del carrer”. ha assenyalat. “Hem de fer un exercici d’autocrítica i autoexigència tots”, ha demanat a la classe política.

Turull ha emmarcat les xiulades als polítics en la “llibertat d’expressió” i ha assegurat que si el seu partit en rep, l’entomaran i valoraran “com des de Junts podem avançar i ser més determinats”.

L’exconseller ha fet una crida a retrobar la “compactació” entre institucions, partits, entitats i societat civil, una unió que va fer “invencible” l’independentisme davant l’Estat.

En aquest sentit, ha recordat que la gran força de l’independentisme ve “dels carrers ” i cal no oblidar-ho encara que el sobiranisme obtingui majories a les eleccions. “No pot ser que quan tens el resultat de les urnes t’oblidis dels carrers”, ha dit. “Justament són els carrers els que ha donat força a l’independentisme i han permès desbordar de manera democràtica i pacífica l’Estat”, ha insistit.

Preguntat sobre l’absència de consellers d’ERC i el president del govern, Pere Aragonès, a la protesta convocada per l’ANC, Turull no hi ha volgut posar cullerada. “Ells són els que han de donar explicacions”, ha indicat en al·lusió a Esquerra. Sí que ha volgut destacar que els conselleres de Junts i el vicepresident “no dubtessin ni un moment” en assistir-hi.

A més, ha recordat que la formació ha demanat “inequívocament” als seus simpatitzants i afiliats que vagin a la manifestació. “Hem de fer tot el que sigui per ajudar a enfortir l’actiu de l’independentisme, que és la mobilització de la gent”, ha reblat.

Sobre la proposta d’Òmnium Cultural d’ampliar la direcció estratègica de l’independentisme a més actors, Turull ha dit que “no serà un problema” perquè l’independentisme els necessita a “tots”. “Estem encantats que Òmnium doni la seva opinió, que l’ANC doni la seva i que cada partit també”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona