Política

MERITXELL ROIGÉ I PEDROLA

ALCALDESSA DE TORTOSA (JUNTS PER TORTOSA)

“Tenim tots els elements i expectatives econòmiques que són extraordinàries”

L’alcaldessa postconvergent vol donar continuïtat a 15 anys de govern amb una marca pròpia d’obediència local i amb la regeneració urbanística i econòmica com a avals

Lamenta que l’oposició només hagi posat pals a les rodes

L’oposició ha volgut paralitzar la ciutat. Els propers comicis han marcat el mandat des del minut zero
Kronospan serà un motor fins a un punt del qual no som prou conscients encara
El conflicte pel monument ja els va bé als dos extrems i es vol utilitzar políticament

Meritxell Roigé Pedrola (Tortosa, 1976) fa 15 anys que està vinculada al govern de la ciutat. Primer, com a regidora d’Urbanisme i, des del 2018, com a alcaldessa. Ara es presentarà a la reelecció amb un partit propi que agafa el testimoni de l’espai postconvergent, Junts per Tortosa.

Faci un balanç del mandat i de com marcarà el que queda la convocatòria electoral.
Per a alguns, el mandat està marcat per les eleccions municipals des del minut zero. No tinc la sensació que ara serà diferent. En tot cas, ha estat marcat per dues coses. Una de les quals, la pandèmia, que ens ha obligat a readaptar-nos a la situació en moments molt complexos, atès també que tenim un hospital i una clínica municipals que ens han fet ser en primera línia. En segon lloc, i això no canviarà, hem tingut el bloqueig de l’oposició, que ha fet que per primera vegada una alcaldessa o alcalde de Tortosa s’hagi hagut de sotmetre a una qüestió de confiança per aprovar un pressupost. De tota manera, tenim molts projectes fets i d’altres en marxa.
Li ha tocat governar Tortosa en minoria per primera vegada durant tant de temps. Com ha estat l’experiència i com se n’ha sortit, fent equilibris amb diferents partits i tenint en compte que només ha quedat al calaix l’ampliació de l’auditori?
Hem arribat a acords amb diferents formacions polítiques en diferents moments. Ha costat moltíssim, amb modificacions pressupostàries, fins que ja tota l’oposició es va posar d’acord per bloquejar el pressupost del 2022. A més, sense cap sentit, perquè era un pressupost que no suposava cap préstec i tot eren inversions per a la via pública i els barris. Aleshores vam recórrer a la qüestió de confiança. L’ampliació de l’auditori ja hem vist aquest estiu mateix que és necessària; si no, haurem de paralitzar una part de l’activitat cultural i no ens ho podem permetre.
Li podria demanar balanç no només del mandat, sinó de 15 anys de govern d’un mateix espai polític del qual vostè ha format part des de l’inici. No és bona l’alternança en política?
Els canvis s’han de fer quan les coses no funcionen. Canviar per què? Si no hi ha un projecte alternatiu amb un model nou de ciutat... La transformació de Tortosa en aquests 15 anys és inqüestionable. El pont de l’antic ferrocarril amb la via verda no hi era, i el pont de l’Estat tampoc estava reformat amb millors condicions... No teníem totes les places i carrers del centre històric reformats, havent-hi ubicat, a través de la Generalitat, el Palau de Justícia i l’edifici de les delegacions. Ni la plaça de l’Ajuntament com a espai de trobada, ni equipaments turístics ni museu, ni els portals de la ciutat ni el Temple Sud urbanitzats, amb implantacions comercials que han generat molts llocs de treball i porten molta gent al municipi. Ni teníem el pavelló esportiu del Temple, ni un velòdrom arranjat que l’anterior govern volia enderrocar, ni el complex esportiu Win amb una piscina que ara sí que pot donar cabuda a competicions quan abans no podia, ni l’escola de Sant Llàtzer... En tots els barris hi ha hagut actuacions importants.
I la part social?
Durant aquests anys, s’ha desenvolupat perquè ningú quedés enrere a Tortosa, amb un programa social d’integració que és un referent al país i amb el programa Sempre Acompanyats d’acompanyament a la gent gran, així com l’Invulnerables, amb sor Lucía Caram. I el que cal destacar també és que estem en els millors moments de creació de llocs de treball des d’abans de la crisi, i això sense haver entrat en funcionament Kronospan, una acció facilitada per l’Ajuntament de Tortosa, competint amb ciutats de dins i fora del país. El polígon Catalunya Sud, on també es va instal·lar Florette, estava en una situació deplorable fa 15 anys i en els darrers quatre hi hem apostat i ja estem treballant en una ampliació.
L’aterratge de Kronospan és ara mateix la gran credencial d’aquest govern?
Perquè una ciutat tingui futur, tothom hi ha de poder treballar i cal portar talent de fora, i és el que estem fent. Kronospan serà un motor fins a un punt del qual no som prou conscients, per a la ciutat i per al territori. Parlem de 1.500 llocs de treball indirectes només a partir del que estan construint ara, i hi ha activitat del sector de la fusta que s’hi vol situar a l’entorn. Serà un pol d’atracció. Però també hem fet una ciutat més amable, creant zones de baixes emissions per a vianants, reduint el preu del transport públic...
Va començar a governar sola, després va pactar amb el PSC sense assolir la majoria i ha aprovat modificacions pressupostàries amb Cs i amb ERC. Amb qui es veu aprovant el pressupost del 2023? O haurà de prorrogar els comptes?
No em veig aprovant-lo amb ningú, perquè ja no ho han volgut fer fins ara. Algú creu que sis mesos abans de les eleccions voldran fer-ho? És evident que continuaran posant pals a les rodes a tot, però ja hem fet les modificacions pressupostàries suficients i el pressupost aprovat enguany amb la qüestió de confiança preveu totes les inversions que la ciutat necessita. L’oposició ha prioritzat que la ciutat es paralitzi.
I si guanya les eleccions, amb qui es veu governant, doncs?
Primer hem de saber qui s’hi presenta. Alguns encara no han dit quin alcaldable tindran. Jo espero tenir un resultat millor, perquè la feina feta ens avala. Volem un govern fort o un govern de pedaços? Movem Tortosa i ERC ja ens estan dient que no respectaran la llista més votada. Jo sí que la respectaré.
Per què no s’entén mai amb el principal partit de l’oposició, Movem Tortosa?
Perquè no es vol entendre amb nosaltres. Jo m’he assegut amb el seu portaveu com amb tota la resta, però és molt difícil quan algú no se’n vol saber res i no té cap altre objectiu que votar-ho tot en contra. Són els únics que no han aprovat res. Com més malament per a la ciutat, millor per a ells.
Està governant amb el PSC, que va dir recentment que substituiria el seu portaveu i primer tinent d’alcaldia per resoldre un període de reflexió sobre el govern municipal. Quina és la salut del pacte?
La salut del pacte és excel·lent. Sempre ha funcionat. La decisió al PSC crec que es va prendre des de fora del grup municipal i és un tema intern del partit. No és un tema del govern. I de moment el primer tinent d’alcaldia continua al seu lloc.
El PSC territorial no ha descartat trencar el pacte abans que s’acabi el mandat.
A nosaltres cap dels tres regidors ens ha fet arribar que hi hagi la voluntat ni la possibilitat de trencar cap pacte.
Encapçala una candidatura, Junts per Tortosa, registrada com a partit, sense vincle oficial amb cap partit nacional, però sí com a relleu de l’espai postconvergent.
És un partit genuïnament tortosí que l’únic que vol és treballar per Tortosa i que no té cap aspiració més enllà de Tortosa. Estem molt contents de la resposta de la gent que ja s’hi ha fet militant. És continuador de la història que portem, però creiem que en aquests moments el que Tortosa necessita és això.
Han parlat amb altres forces polítiques, especialment amb Junts per Catalunya? Descarta ampliar la candidatura?
No hi estem parlant, però no descarto res, perquè estem oberts a parlar amb tothom.
Fa poc es va anunciar un acord per a l’adquisició dels terrenys de Renfe, després de 16 anys de signar un conveni estèril. Què implica el nou acord i què s’hi farà, allà?
Suposa una reducció molt important del que havia de pagar la ciutat per poder disposar dels terrenys i esperem que com a màxim al mes d’octubre puguem fer la signatura del conveni. Nosaltres volem posar-hi places d’aparcament per donar servei a tot el centre comercial i residencial de la ciutat, i a part el POUM hi preveu un ús residencial. Suposa unir el centre amb el Temple i amb el parc, trencar una barrera. És una reforma urbanística molt potent.
Quines altres actuacions es podran encarrilar o tancar durant aquest mandat?
Començarà ara l’ampliació del museu i la reforma del carrer Barcelona i al setembre començarà la rehabilitació de la muralla del Rastre. I s’estan treballant projectes a executar durant el 2023: la pista d’atletisme, després d’haver aconseguit els terrenys; la nova rambla Catalunya, al barri de Ferreries; la reforma de l’avinguda Generalitat, i el nou pavelló esportiu a l’antic col·legi dels Josepets.
Hi ha poca oferta d’habitatge i això encareix els preus. Quines solucions té l’Ajuntament?
Tenim projectes propis, per fer de promotor directament, a partir de fons Next Generation, i després hi ha projectes privats en plans parcials que s’han d’acabar de desenvolupar. Cada vegada ve i vindrà més gent a viure a la ciutat i hem de donar solucions.
Amb relació al monument franquista del riu, ara és en mans de la justícia, però intermitentment continuen sorgint polèmiques, com la darrera per l’aparició d’un anunci del col·lectiu contrari a la retirada en el programa de festes. Què creu que passarà o què vol que passi amb el monument?
No sé què passarà. Sí que sé que es vol utilitzar políticament, sovint contra l’alcaldessa, l’anterior alcalde o la imatge de la ciutat de Tortosa, com si fos d’extrema dreta, cosa que lamento, perquè no ho és. El monument no és propietat de l’Ajuntament i l’únic que hem fet ha estat atorgar una llicència a la Generalitat amb l’autorització de l’Estat, que n’és el propietari. Ara ha de decidir el TSJC. Han passat diversos presidents de la Generalitat que han dit que el traurien i no l’ha tret ningú. No deu ser tan fàcil tampoc, ni deu ser tot culpa de l’Ajuntament. Les festes han estat un èxit absolut i l’oposició només ha pogut trobar una pàgina de publicitat d’un privat en un programa que no edita l’Ajuntament de Tortosa. El conflicte va bé als dos extrems.
En quin punt està la cessió de terrenys a la Generalitat per a la construcció d’un nou hospital a les Terres de l’Ebre?
Estem en el tràmit final de l’adquisició dels terrenys de la Sareb. L’altra part és nostra. Quan ho tinguem, els cedirem. Però són terrenys públics, o de l’Estat o de l’Ajuntament, i per tant la Generalitat ja s’hi pot posar. També està pendent l’ampliació de l’actual hospital Verge de la Cinta, i esperem que es posi a licitació aviat, perquè necessitem resoldre els problemes urgents assistencials i de mobilitat, començant pels ascensors que hi han de facilitar l’accés als veïns, i perquè per al nou hospital no hi ha cap euro en el pressupost. Es pot fer com en altres territoris: ampliar l’actual i treballar per fer-ne un de nou. Ho estan fent al Trueta de Girona. Per què aquí no?
I per a quan seria idoni o realista tenir l’hospital nou?
Les dates van molt lligades a un pressupost. No parlaria de dates fins que jo no vegi una quantitat d’inversió important, inequívoca, i no un cartell posat com ja vam tenir fa anys. El conseller s’hi ha compromès i ara s’ha d’executar.
Què necessita Tortosa per reforçar la condició de capital del sud del país i de zona de cruïlla dels Països Catalans?
Tenim tots els elements. Som aquesta capital i el que hem de fer és creure’ns-ho. Tenim equipaments, una ciutat per viure amb qualitat de vida i ara també oportunitats laborals, de present, i amb unes expectatives de futur molt bones. En podem estar orgullosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona