Política

regne unit

La lliura es desploma a nivells del 1985 després de la retallada d’impostos de Truss

El programa fiscal de Truss és la retallada més gran d’impostos des de 1972

El valor de la lliura esterlina respecte al dòlar estatunidenc s’ha desplomat aquest divendres fins a un mínim no vist des del 1985, després que el govern de la primera ministra britànica, Liz Truss, anunciés una agressiva retallada d’impostos valorada en 45.000 milions de lliures (50.800 milions d’euros).

La divisa del Regne Unit perdia avui un 1,97% enfront del dòlar, fins a 1,1041 dòlars, un 1,11% enfront de l’euro, fins a 1,1320 euros, i un 1,54% respecte al ien, fins a 157,7900 iens.

El ministre britànic d’Economia, Kwasi Kwarteng, ha anunciat rebaixes en el tram més elevat de l’impost sobre la renda, del 45% fins al 40%, una reducció d’un punt en el tram més baix, i ha cancel·lat les pujades previstes de l’impost de societats, entre altres mesures.

En el seu pla per a impulsar l’economia, el ministre no ha avançat retallades en la inversió i ha assegurat que la seva intenció és que el deute públic no es redueixi fins al “mitjà termini”.

En paral·lel a l’anunci de Kwarteng, Economia ha detallat que preveu ampliar el deute de l’estat en 72.000 milions de lliures (81.500 milions d’euros) durant aquest exercici, que conclou a l’abril.

Mentre la lliura es desplomava en els mercats de divises, el rendiment del deute britànic a 10 anys pujava en 0,27 punts percentuals, fins al 3,77%.

Les retallades d’impostos del govern es produeixen després que ahir el Banc d’Anglaterra va elevar els seus tipus d’interès en 0,5 punts, fins al 2,25%, i va alertar que l’economia britànica ha entrat probablement en recessió, en anticipar que el PIB caurà entre juliol i setembre un 0,1%, la mateixa reculada que en els tres mesos anteriors.

El programa fiscal de Truss és “la retallada més gran d’impostos des de 1972”, segons ha detallat Paul Johnson, director de l’influent “think tank” Institut d’Estudis Fiscals (IFS), que ha comparat l’anunci d’avui al pla econòmic que va desplegar a principis de la dècada dels 70 el llavors primer ministre, el conservador Edward Heath. “Aquell pressupost és conegut ara com el pitjor que hi ha hagut en temps moderns. Espero, francament, que aquest funcioni molt millor”, ha afirmat Johnson.

Aquesta tarda, la Borsa de Londres perdia més d’un 2%, en línia amb els números vermells en la resta d’Europa.

Per a l’analista de CMC Markets Michael Hewson, el mercat observa les mesures de Truss “amb preocupació per la possibilitat que impulsi encara més la inflació i faci encara més difícil manejar-la”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona