regne unit
La lliura es desploma a nivells del 1985 després de la retallada d’impostos de Truss
El programa fiscal de Truss és la retallada més gran d’impostos des de 1972
El valor de la lliura esterlina respecte al dòlar estatunidenc s’ha desplomat aquest divendres fins a un mínim no vist des del 1985, després que el govern de la primera ministra britànica, Liz Truss, anunciés una agressiva retallada d’impostos valorada en 45.000 milions de lliures (50.800 milions d’euros).
La divisa del Regne Unit perdia avui un 1,97% enfront del dòlar, fins a 1,1041 dòlars, un 1,11% enfront de l’euro, fins a 1,1320 euros, i un 1,54% respecte al ien, fins a 157,7900 iens.
El ministre britànic d’Economia, Kwasi Kwarteng, ha anunciat rebaixes en el tram més elevat de l’impost sobre la renda, del 45% fins al 40%, una reducció d’un punt en el tram més baix, i ha cancel·lat les pujades previstes de l’impost de societats, entre altres mesures.
En el seu pla per a impulsar l’economia, el ministre no ha avançat retallades en la inversió i ha assegurat que la seva intenció és que el deute públic no es redueixi fins al “mitjà termini”.
En paral·lel a l’anunci de Kwarteng, Economia ha detallat que preveu ampliar el deute de l’estat en 72.000 milions de lliures (81.500 milions d’euros) durant aquest exercici, que conclou a l’abril.
Mentre la lliura es desplomava en els mercats de divises, el rendiment del deute britànic a 10 anys pujava en 0,27 punts percentuals, fins al 3,77%.
Les retallades d’impostos del govern es produeixen després que ahir el Banc d’Anglaterra va elevar els seus tipus d’interès en 0,5 punts, fins al 2,25%, i va alertar que l’economia britànica ha entrat probablement en recessió, en anticipar que el PIB caurà entre juliol i setembre un 0,1%, la mateixa reculada que en els tres mesos anteriors.
El programa fiscal de Truss és “la retallada més gran d’impostos des de 1972”, segons ha detallat Paul Johnson, director de l’influent “think tank” Institut d’Estudis Fiscals (IFS), que ha comparat l’anunci d’avui al pla econòmic que va desplegar a principis de la dècada dels 70 el llavors primer ministre, el conservador Edward Heath. “Aquell pressupost és conegut ara com el pitjor que hi ha hagut en temps moderns. Espero, francament, que aquest funcioni molt millor”, ha afirmat Johnson.
Aquesta tarda, la Borsa de Londres perdia més d’un 2%, en línia amb els números vermells en la resta d’Europa.
Per a l’analista de CMC Markets Michael Hewson, el mercat observa les mesures de Truss “amb preocupació per la possibilitat que impulsi encara més la inflació i faci encara més difícil manejar-la”.